Consument, Verzekering, Schade
Particulier
Mijn vraag is, kan ik een van deze bedrijven aansprakelijk stellen voor de schade. Ik bedoel hiermee gat in cv, inkomstenverlies en medische kosten. En zo ja, welk bedrijf dan..? De opdrachtgever of het detacheringsbureau
Beste vragensteller,
U kunt in beginsel beide aansprakelijk stellen, dus ook het bedrijf waar u daadwerkelijk de werkzaamheden hebt verricht ook al hebt u met dit bedrijf geen overeenkomst. Belangrijker dan de vraag of u andere werkzaamheden mochten worden opgedragen, is om duidelijkheid te krijgen over de overbelasting. Waar bestond die overbelasting uit? Moest u zware dingen tillen? Hoe zwaar? Hoe lang duurden die werkzaamheden etc. Hoe was uw gezondheidssituatie voordat u bij dit bedrijf ging werken? Hebt u dit soort klachten eerder gehad? Welke diagnose heeft de behandeld arts gesteld? Vervolgens moet beoordeeld worden of het bedrijf tekort is geschoten in de zorgplicht die het heeft als het gaat om de gezondheid van het personeel (ook ingehuurd personeel). Als de aansprakelijkheid komt vast te staan, dan komt alle schade voor vergoeding in aanmerkinge, ook de door u genoemde schadeposten.
Ik hoop u hiermee een eerste antwoord op uw vragen kunnen geven. Wilt u meer informatie, dan kunt u uiteraard contact met mij opnemen en kan ik uw verdere vragen beantwoorden.
Ik wens u hoe dan ook sterkte en beterschap.
Reactie van de vraagsteller
Binnen de eerste week had ik het detacheringsbureau al laten weten dat de opdrachtgever zich niet aan de afspraken hield. Mijn contactpersoon van het detacheringsbureau bleef echter herhalen dat ik het moest blijven proberen. Ik werd namelijk niet tot nauwelijks ingewerkt en zat eerst hele dagen niks te doen. In mijn functie als managementassistent had ik wel eens een collega geholpen bij het invoeren van werkbonnen aangezien ik snel kan typen. Dit was de afdelingshoofd ook opgevallen en heeft mij toen gevraagd om te helpen in het magazijn met invoeren. Later is echter gebleken dat gewisselde meters moest invoeren ipv bonnen. De meters wegen ongeveer 2 kg per stuk en we kregen ongeveer 1x per week 2 leveringen van á 700/800 stuks. De bedoeling was een meter oppakken, op het bureau zetten, standen overnemen, meter weggooien in andere bak. Als je nagaat de hoeveelheid en het gewicht voor iemand die een normale kantoorbaan heeft is dit erg forcerend. Ik heb dit ook aangeven bij mijn contactpersoon bij het detacheringsbureau en mijn leidinggevende bij de opdrachtgever. Geen van beide hebben verdere actie ondernomen. De pijn is daar toen begonnen, maar is echt hevig geworden nadat mijn contract was beëindigd. In het ziekenhuis hadden ze carpaal tunnelsyndroom geconstateerd en dat is later uitgelopen naar mijn ellebogen. Dus alle medische behandelingen zijn na mijn ontslag van start gegaan. Is dat een probleem
Dank voor uw nadere bericht. Kunt u deze werkomstandigheden op de een of ander manier aantonen. Ik bedoel: stel de opdrachtgever ontkent dat u zoveel belastend werk heeft moeten doen, kunt u dan aantonen wat de werkzaamheden waren? Was de genoemde collega in dienst van de opdrachtgever? Kan hij/zij daar iets over verklaren? Is er in medische informatie erug te vinden wat de mogelijke oorzaak is van het capaal tunnelsyndroom. Uiteraard speelt overbelasting een belangrijke rol bij deze diagnose.
Op zich is het geen probleem dat de medische behandelingen na het ontslag zijn gestart, als uit de informatie maar blijkt wanneer de klachten zijn ontstaan. Heb u op het moment van het ontstaan van de klachten daar contact over geha met de huisarts? Op de patientenkaart van de huisarts worden die contacten geregistreerd.