Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Zakelijk


Ik heb gisteren week een brief ontvangen van een advocatenkantoor namens een merk.
Daarin staat dat ze 4 producten hebben aangetroffen met daarop volgens hun identieke tekens en logo, (zitten geen logos op)
ze vertonen wel hetzelfde uiterlijk en we zijn zo stom geweest op het woord inspired chanel te gebruiken. in de product omschrijving

Ze willen dat ik:

- 1500€ betaal als voorschot op de door het merk geleden (immateriële) schade voor 18 april 2015
- 300€ voor de kosten van de ingeschakelde juridische bijstand voor 4 nov 2014


Daarnaast vragen ze om een opgave voorzien van een volledige schriftelijke, naar waarheid ingevulde opgave geaccordeerd door een accountant met alle bewijzen voor 22 april 2015

De bruto winst die ik gemaakt heb is €200.

Ik verkoop sinds een half jaar die ik importeer uit China. Ik erken inderdaad dat ik deze fout heb gemaakt.

Nu zijn mijn vragen:

1. wat kan ik het beste doen om de schade zo beperkt mogelijk te houden?
2. Kan ik onderhandelen over het gegeven bedrag?
3. Ik heb geen boekhouder, kan ik deze inschakelen voor dit soort zaken en wat zijn de kosten daarvan? of kan ik aangeven dat ik mijn boekhouding zelf bijhoudt

Allereerst is van belang om vast te stellen of er sprake is van een inbreuk op het merkenrecht. Er wordt gesteld dat er geen logo op staat, maar daaruit maak ik op dat er wel bepaalde tekens zijn vermeld.
Als die tekens merkenrechtelijk zijn beschermd, dan is er mogelijk sprake van een inbreuk. In andere gevallen zou er sprake kunnen zijn van een auteursrechtelijke inbreuk, bijvoorbeeld door het kopiëren van het design of bepaalde tekens.

Als blijkt dat het zeer duidelijk is dat u onrechtmatig heeft gehandeld, dan geldt het volgende:

1
Het is wenselijk om in kaart te brengen om hoeveel producten het gaat en dit helder en duidelijk op papier te zetten. Aan de hand van eerdere rechtsspraak kan dan worden geschat hoeveel schade vergoed zou moeten worden.
Met deze bewijzen kan vervolgens naar de advocaat gestapt worden en worden aangegeven wat volgens u een redelijk bedrag is.

De schadevergoeding die door een merk wordt voorgesteld is doorgaans veel hoger dan een rechter toe zal wijzen.
Met een helder verhaal en een beargumenteerd bedrag hoeft de advocaat weinig werk te verrichten (scheelt in de kosten) en is de kans groter dat het voorstel wordt geaccepteerd.

2
U kunt onderhandelen. U staat doorgaans wel op een flinke achterstand, doordat de advocaat -zo neem ik aan- heeft gedreigd dat alle kosten voor uw rekening komen bij een rechtszaak.
Als u een lager bedrag voorstelt, dan zal de advocaat vermoedelijk stellen dat dan naar de rechter gegaan zal worden en dat dit duizenden euro's kost.

3
Van belang is dat u aantoont hoeveel producten er zijn verkocht. De wederpartij kan een verklaring van een accountant eisen, maar een duidelijk verhaal is, afhankelijk van de omvang, veelal genoeg.
Hier speelt overigens eveneens mee dat de advocaat kan dreigen met een rechtsgang.


Tot slot: wat in een dergelijke situatie handig is, kan afhangen van specifieke omstandigheden.
Neem vrijblijvend contact op, indien u meer informatie wenst. Wellicht dat ik wat voor u kan betekenen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag