Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ik heb eigenlijk meerdere vragen.

Voorgeschiedenis: 5 jaar geleden begonnen als barmedewerker, drie jaar geleden ook binnen het zelfde bedrijf als bierbrouwer begonnen, eerst één, een jaar later twee dagen in de week. Dat is inmiddels dus al twee jaar zo.
Onlangs een conflict gehad over uren die mijn werkgever in de urengegistratie-app had veranderd (eindtijd naar beneden bijgesteld) zonder mijn weten. Hier een mail over gestuurd, 5 weken lang niks van gehoord. Nog een mail gestuurd met bozere toon. Hier een gesprek over gehad, ze vonden niet echt dat wat ze deden niet mocht met als argument 'overwerk moet je in principe aanvragen'. Maar de uren zouden hersteld worden. Paar dagen later kreeg ik het bericht dat ze de originele ingaven van mij niet meer konden terughalen, dus hoeveel uren er veranderd zijn kan ik niet meer achter komen. Ze vroegen aan mij wat ik als oplossing zag zodat het vertrouwen weer hersteld zou worden. Dat was één dag voor mijn vakantie dus daar ben ik nog niet op terug gekomen.


Dat laatste is op zich positief, maar al het voorgaande heeft er voor gezorgd dat het vertrouwen in mn werkgever niet zo best op het moment.
Daarbij kwam ook nog dat de floormanager zich na afgelopen winter hard hard gemaakt voor een kleine bonus vanwege grote drukte. Die was door de werkgever toegezegd aan haar via whatsapp (ik heb daar een screenshot van). De floor manager stopte een week later en dat envelopje is nooit meer gekomen. Nu is hij daar niet toe verplicht, maar het is wel weer iets wat me een nare bijsmaak geeft.

Nu komt er een extra vestiging bij en ze gaven aan dat ik dan misschien wel 4 dagen in de week zou moeten gaan brouwen, en alleen nog maar als inval en trainer in de bar zou staan. Daarbij gaven ze aan dat ik te duur zou worden voor de bar en het leeftijdsverschil met mijn collega's te groot zou worden (ik ben 34, de rest is 17-30). Ik heb aangegeven dat juist de afwisseling mijn baan zo leuk maakt en ik 4 dagen niet zag zitten. Kunnen ze dit eisen? Ik werk al twee jaar lang twee dagen in de brouwerij. Hier hebben we komende week gesprek over (over mijn en hun toekomstvisie) maar ik kom net terug van drie weken vakantie en zie nu dat ik komende maand al drie dagen in de week in de brouwerij sta ingepland. Mag dit?

Tweede vraag is over minuren. Ik had nog minuren staan van vorig jaar, rond de 20. Deze moeten dus binnen 6 maanden ingehaald worden. Maar hoe bereken je dit. Ik heb een 40-uur contract. Is elke dag dat ik 9 ipv 8 werk een minuur ingehaald, ook al werk ik de dag erna er 7? Of gaat dit per week (42 uur is 2 minuren gecompenseerd, ook al werk ik de week erna 38), over gaat dit over het hele halfjaar? En als ik dus in dit eerste half jaar over het geheel minuren maak, vervallen die van vorig jaar dan?

Sorry voor het lange verhaal, en alvast veel dank voor een eventueel antwoord.

Geachte heer, mevrouw,

De werkgever kan u niet zomaar meer uren geven als brouwer.

De wetgever legt de verantwoordelijkheid voor het voldoende inroosteren van personeel volledig bij de werkgever neer.

Welke regels er gelden is afhankelijk van de afgesproken arbeidsvoorwaarden in de individuele arbeidsovereenkomst en de horeca-cao.

In de horeca-cao staat dat als de medewerker op de einddatum van de arbeidsovereenkomst of in een periode van elke twaalf maanden minder uren heeft gewerkt, dan de uren die zijn overeengekomen en uitbetaald, dan zijn er min-uren opgebouwd. Aan het einde van elke periode van twaalf maanden kunnen de min-uren uiterlijk nog de volgende zes maanden worden ingehaald. Daarna vervallen ze en komen deze voor rekening van de werkgever.

Heeft u nog vragen? Stelt u ze gerust.

Met vriendelijke groet,

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag