Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Ik heb een zwakbegaafde broer en deze woont in een gezin vervangend woonhuis en heeft een bewindsvoerder, mijn zus en ik zijn voogd.

De vraag is : hij heeft reeds een spaargeld gespaard zodat hij nu belasting er over moet gaan betalen is het mogelijk dat hij een schenking kan doen naar ons of zo mogelijk naar de kleinkinderen van ons.

Uw broer mag jaarlijks aan u (lees ook uw zus/kleinkinderen) een schenking doen. Wel kan het vrijstellingsbedrag jaarlijks wijzigen. In 2014 geldt er een vrijstelling tot een bedrag van € 2.092,-. Dit betekent dat u over dit bedrag geen schenkingsbelasting hoeft te betalen. Komt het schenkingsbedrag boven het genoemde bedrag van € 2.092,- dan betaalt u 30% schenkingsbelasting. Naarmate het schenkingsbedrag oploopt, wordt ook de schenkingsbelasting hoger.

Sinds 1 oktober 2013 tot 31 december 2014 geldt een eenmalig verhoogde vrijstelling van maximaal 100.000 euro. U betaalt geen schenkingsbelasting als u de schenking gebruikt voor:
- Het kopen van een eigen woning
- Het aflossen van een eigenwoningschuld
- Het verbeteren en/of onderhouden van de eigen woning
- Het betalen van de erfpachtkanon (een vergoeding van de huiseigenaar aan de eigenaar van
de grond waarop het huis staat) bij een eigen woning
- Het aflossen van de restschuld van de verkochte eigen woning

Om voor de vrijstelling van 100.000 euro in aanmerking te komen, dient de woning van u wel uw hoofdverblijf te zijn. De vrijstelling geldt niet wanneer u de schenking gebruikt voor een vakantie- of tweede woning.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag