Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ik heb een VSO gekregen zonder dwingende reden, wat zijn mijn rechten?

Ik ben in 2022 een traineeship bij XYZ BV aangegaan voor jeugdconsulent. Ik heb het traineeship behaald en een vast contract bij XYZ BV gekregen. Echter moest ik nog een evc traject na het behalen volgen voor mij SKJ registratie. Deze is gestart in mei 2023 en ik had de tijd tot december 2023.Ik ben door XYZ BV gedetacheerd en heb tot 1 december 2023 een opdracht gehad bij de Leidse. Echter door Privé redenen, relatie uit, ouders ernstig ziek heb ik mijn evc traject nog niet behaald. Ik heb verlenging gekregen voor het evc traject. Alleen is de Leidse hier niet akkoord meegegaan en hebben de opdracht niet verlengd. Nu wil XYZ BV mijn werkgever uit elkaar gaan met een vaststellingsovereenkomst. Ik ben het niet eens met de vso ik wil graag blijven. Zij willen uit elkaar gaan. En ik ben het niet eens met de vso. Ik zou hier graag hulp bij willen.
Er zijn mondelinge toezeggingen gedaan. Maar die zijn niet verwerkt.

De mail die ik terugkreeg van XYZ BV:
Dank voor jouw mail.
Voor een vso dienen wij minimaal een maand aan te houden als opzegtermijn. Dit is nu het geval, de datum staat hierom op 14 december. Jij hebt nog vakantiedagen die je kan laten uitbetalen. Als ik de datum op 1 januari laat zetten, vervallen deze vakantiedagen omdat jij bent vrijgesteld van werk. Het liefst hadden we beide gezien dat jij nog aan de slag kon bij de Leidse, maar omdat jij je niet aan de afspraak hebt gehouden betreft het EVC traject is de Leidse helaas genoodzaakt jouw opdracht te stoppen per 1 dec 2023. Als je dat graag wilt, laat ik de datum voor uitdiensttreding aanpassen naar 1 januari. Jouw vakantiedagen komen dan wel te vervallen.

( ik zit in de cao voor uitzendkrachten van de ABU. Ik ben qua salaris ingeschaald in de jeugdzorg cao schaal 9. VSO is op 13-11 verstuurd.
Vakantiedagen zijn niet opgenomen in vso, en nu krijg ik het antwoord dat ik vrijgesteld ben van werk en mijn vakantiedagen moet inleveren, in mijn overeenkomst staat niks hierover in dat als ik vrijgesteld ben dat ik vakantiedagen moet inleveren)

Wij hebben mondeling niet gesproken over een transitievergoeding.

(Transitievergoeding is niet opgenomen in vso)
De opleidingskosten heb ik voor jou juist uit de vso gelaten. Je bent nog 40% van de kosten schuldig (á 2400€). Omdat ik je tegemoet wil komen laat ik deze vervallen. Je hebt het EVC traject niet volgens afspraak afgerond tijdens jouw opdracht bij de Leidse, vandaar dat deze kosten voor eigen rekening zijn. Mocht je jouw EVC in de tussentijd wel nog afronden, dan is dat voor eigen gebruik en kan je daar natuurlijk nog jouw SKJ registratie mee halen voor een toekomstige baan op eigen initiatief. Dit is voor XYZ helaas niet meer van toegevoegde waarde.

( evc kosten zijn opgenomen in de opleidingskosten.
Voorwaarden uit opleidingsovereenkomst:
bij uitdiensttreding en/of voortijdig beëindiging van jouw opleiding zullen wij de door ons overgenomen studieschuld (deels) terugvorderen volgens de criteria in de traineeshipovereenkomst.

opleidingskosten dienen volledig (100%) te worden terugbetaal indien:
trainee het traineeship beëindigd voor het opleidingsonderdeel succesvol is afgerond waarbij de reden afwijkend is van artikel 1 lid 7- trainee niet na afronding van het opleidingsonderdeel als bedoel in artikel 1 in dienst van werkgever treedt:
- de arbeidsovereenkomst tussen trainee en werkgever op initiatief van trainee binnen 6 maanden na in dienstregeling eindigt:
-werkgever de arbeidsovereenkomst met trainee binnen 6 maanden na de aanvang opzegt wegen een dringende reden als bedoel in artikel 7:677 lid 1jo. 7:678BW
De opleidingskosten dienen deels te worden terugbetaal indien:
- de arbeidsovereenkomst tussen trainee en werkgever op initiatief van trainee wordt beëindigd, of - werkgever de arbeidsovereenkomst met trainee opzegt wegens een dringende reden als bedoeld in artikel 7:677 lid jo 7:768 BW

Het kan een uitdaging zijn om in een dergelijke situatie te navigeren, vooral wanneer er persoonlijke factoren spelen die je prestaties op het werk hebben beïnvloed. Er zijn echter een aantal belangrijke punten die we hier kunnen bespreken.

1. **Vaststellingsovereenkomst (VSO)**: In geval van een VSO is het belangrijk dat je akkoord gaat met de voorwaarden die zijn voorgesteld. Als je het er niet mee eens bent, hoef je niets te ondertekenen. Het lijkt erop dat XYZ BV de overeenkomst wil beëindigen via een VSO in plaats van via een ontslagaanvraag bij het UWV of de kantonrechter. Een dergelijke overeenkomst moet zorgvuldig worden bekeken en het is raadzaam juridisch advies in te winnen voordat je iets ondertekent.

2. **Vakantiedagen**: Het lijkt erop dat je werkgever je richting een snelle beëindiging probeert te duwen en je daardoor je vakantiedagen zou verliezen. Het is echter belangrijk te beseffen dat opgebouwde maar niet genoten vakantiedagen in principe moeten worden uitbetaald bij het einde van de arbeidsovereenkomst, tenzij er een andere regeling is getroffen (bijvoorbeeld in de CAO of arbeidsovereenkomst).

3. **Transitievergoeding**: Voor wat betreft de transitievergoeding, zelfs als daarover niet mondeling is gesproken, ben je in principe gerechtigd op transitievergoeding als je twee jaar of langer in dienst bent geweest. Het lijkt erop dat dat in jouw geval zo is. Die zou dus wel opgenomen moeten worden in de VSO.

4. **Opleidingskosten**: Over het algemeen kunnen opleidingskosten alleen worden teruggevorderd als dit vooraf is overeengekomen in een studiekostenbeding, en het lijkt erop dat dit zo is. Echter, als de werkgever zelf initieert om een contract te beëindigen, kunnen ze meestal niet de volledige studiekosten terugvragen. Daarom bieden ze waarschijnlijk aan om de studiekosten te laten vallen.

Dit is natuurlijk maar een algemene inschatting op basis van de informatie die je hebt gegeven. Elke situatie is anders en kan afhankelijk zijn van specifieke details. Daarom is het altijd een goed idee om een juridisch adviseur te raadplegen. Zij kunnen beoordelen wat je het beste kunt doen op basis van alle relevante informatie."
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag