Consument, Verzekering, Schade
Particulier
U kunt uw werkgever aansprakelijk stellen. U hoeft alleen aan te tonen dat u (letsel) schade heeft opgelopen in de uitoefening van uw werkzaamheden. Het is dan aan de werkgever om aan te tonen dat de letselschade aan uw opzet of bewuste roekeloosheid is te wijten, wat een hele vergaande bewijslast oplevert, ofwel aan te tonen dat hij alles heeft gedaan wat redelijkerwijs van een zorgvuldig werkgever gevergd kan worden om een ongeval te voorkomen. Slaagt hij niet in dat bewijs, dan is hij aansprakelijk te achten.
U kunt onder meer uw eigen risico voor de ziektekosten, andere niet vergoedde medische kosten, reiskosten (van/naar ziekenhuis, artsen en therapeuten, etc), smartengeld (vergoeding voor pijn en ongemak), een vergoeding voor verzorging, een vergoeding voor klussen in het huishouden of om en in het huis, die u niet meer kunt doen, etc. Het is afhankelijk van uw specifieke leefsituatie wat u zoal kunt vorderen.
Bij letselschade is het gebruikelijk dat er een belangenbehartiger wordt ingeschakeld. De rechtsbijstandskosten vallen onder te vorderen schade. Bij aansprakelijkheid is de rechtsbijstand dan ook kosteloos. Heeft u een rechtsbijstandverzekering, dan kunt u er ook voor kiezen het ongeval daar aanmelden.
U heeft vanaf de dag van het ongeval 5 jaar de tijd de letselschade te claimen. Na die 5 jaar verjaart uw vorderingsrecht. Maar voor de aansprakelijkheidsvraag en het bewijs is het vaak handiger om er niet lang mee te wachten.
Wel moet de belangenbehartiger voorzichtig te werk gaan, omdat u voor uw inkomen afhankelijk bent van uw werkgever. Een goede belangenbehartiger weet hoe dat moet. U kunt eventueel bij mij uw verdere vragen kwijt of vrijblijvend naar uw mogelijkheden informeren.