Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Ik heb een vraag die eigenlijk uit twee vragen bestaat.

Eén van de leden van onze VVE heeft een agenda-punt ingebracht rondom een geschil voor de jaarlijkse VVE-vergadering die binnenkort weer plaats zal vinden.
Het eerste gedeelte van mijn vraag heeft betrekking op dit geschil. Uitleg geschil:
* vorig jaar is tijdens de jaarlijkse VVE-vergadering afgesproken dat voor een lekkage-probleem een loodgieter zou worden ingeschakeld met de afspraak dat de kosten loodgieter en reparatie door de eigenaar van een appartement zal worden betaald indien de oorzaak van de lekkage ligt in zelf gemaakte aansluitingen en de VVE de kosten op zich neemt als het aan de leidingen ligt die al aanwezig waren in de woning.
* De bewoner schakelt een loodgieter in: deze loodgieter stelt vast dat er sprake is van 'een lekkage' maar kan de oorzaak niet achterhalen, daarvoor was verder onderzoek nodig, en de loodgieter wilde dit niet doen voordat duidelijk was wie de rekening zou gaan betalen.
* de penningmeester schakelt vervolgens een loodgieter in: deze doet verder onderzoek en na onderzoek blijkt de oorzaak in reeds aanwezig leidingen te liggen, dus de kosten zijn voor de VVE.
* Penningmeester vergoed de rekening van deze tweede loodgieter en kosten van reparatie. De penningmeester weigert echter het vergoeden van de rekening van de eerste loodgieter.
Vraag: Wie is er juridisch aansprakelijk voor het betalen van de rekening van de eerste loodgieter?

Hier volgt het tweede deel van mijn vraag:
De betreffende penningmeester is een pandjesbaas en verhuurd binnen het VVE-complex meerdere appartementen. Daarom heeft hij automatisch een groot van de stemmen.

Nu de genoemde bewoner tijdens de vergadering uitleg over dit geschil wil, staat zij vanwege deze ongelijke aandeel in stemmen uiteraard zwakker. Zij vraagt daarom om een stemming per persoon van de op de vergadering aanwezigen. Is dit juridisch correct?

De bewoner heeft de eerste loodgieter ingeschakeld en in eerste instantie moet de bewoner de kosten betalen. (Die kosten kunnen in bepaalde gevallen wel worden verhaald op de partij die aansprakelijk is voor de lekkage.)

Stemming per persoon: dat kan alleen als de voorzitter dat toestaat of als de regelementen van de VVE daarin voorzien.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Duidelijk, bedank!


Het lijkt me dat de vraagt is of de bewoner die de eerste loodgieter heeft ingeschakeld zijn geld kan terughalen bij de VVE (als die de loodgieter niet betaalt, zal hij dit immers zelf moeten doen, nu hij de opdracht gaf). Als het 1e besluit van de VVE is genotuleerd heeft u een argument in handen om te claimen dat u "in opdracht van" de VVE de loodgieter heeft ingeschakeld en u dus de redelijke kosten bij de VVE kunt opeisen.
De vraag is eigenlijk, waarom weigert de penningmeester. Omdat hij meent dat het niet aan de bewoner was om iemand in te schakelen? IN dat geval is het een kwestie van uitleg m.b.t. wat er onderling is gecommuniceerd en wat er uit mocht worden opgemaakt. Dat kan bij de rechter een boeiende discussie opleveren (lees: ter voorkoming van kosten procederen is een minnelijke regeling aantrekkelijk).

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag