Zakelijk, Arbeid, Schade
Particulier
Indien u structureel meer uren werkt dan aanvankelijk overeengekomen is, wordt de arbeidsomvang op grond van artikel 7:610b BW vermoed te zijn toegenomen tot het aantal uren dat u de laatste drie maanden gemiddeld genomen hebt gewerkt (al kan onder omstandigheden naar een langere periode dan de laatste drie maanden gekeken worden, wanneer dat een meer representatief beeld geeft).
Aangezien dit een vermoeden betreft, staat het de werkgever vrij om tegenbewijs te leveren, en daarmee te onderbouwen dat de arbeidsomvang - hoewel u de laatste drie maanden structureel meer uren hebt gewerkt - nog steeds 10 tot 20 uur per week bedraagt. Hiervan kan - bij voorbeeld - spraken zijn indien u tijdelijk (veel) hebt moeten overwerken om zieke of vakantie-vierende collega's te vervangen.
De bewijslast van dit tegenbewijs (en daarmee het risico dat dit tegenbewijs niet geleverd kan worden) rust op de schouders van uw werkgever. Gelet op het feit dat u over een periode van meerdere jaren gemiddeld structureel meer uren hebt gedraaid, verwacht ik dat uw werkgever dat bewijs niet zal kunnen leveren.
Indien u wilt dat dit hogere aantal uren schriftelijk vast komt te liggen, moet u met uw werkgever in gesprek treden. Indien de verhoudingen goed zijn, zou ik dat eerst mondeling ter sprake brengen, en pas overgaan tot het sturen van brieven wanneer u er in persoonlijke gesprekken niet uitkomt. In dat gesprek (die gesprekken) moet u vervolgens aangeven dat u een beroep op dit rechtsvermoeden doet, dat u zich voor dat aantal uren beschikbaar stelt en dat u aanspraak maakt op het bij die uren horende salaris (ongeacht of u alle uren daadwerkelijk wordt opgeroepen).
Voor de volledigheid merk ik wel op dat deze opstelling de arbeidsverhouding(en) onder druk kan zetten, zeker wanneer de werkgever u dit aantal uren – al dan niet vanwege de aanstaande overname - liever niet schriftelijk garandeert. Indien u verwacht de komende periode (ook) gemiddeld 34 uur per week te zullen worden opgeroepen, geef ik u dan ook in overweging om dit onderwerp vooralsnog niet ter sprake te brengen, maar discussies hierover uit te stellen totdat u daadwerkelijk minder ingeroosterd/opgeroepen gaat worden. Omdat voor het bewijsvermoeden betreffende de arbeidsomvang in principe gekeken wordt naar de voorafgaande periode van 3 maanden, is het in dat geval wel verstandig de gesprekken direct te starten zodra u het vermoeden krijgt dat u minder ingeroosterd/opgeroepen wordt.
Voor de volledigheid merk ik op dat u ook aanspraak hebt op ziekengeld over dit aantal uren, wanneer u onverhoopt ziek wordt.
Als u nadere vragen hebt of er niet uitkomt met uw werkgever, bespreek ik graag met u wat ik voor u kan betekenen.
Reactie van de vraagsteller
Dank u wel voor uw snelle antwoord! Ik ga er mee aan de slag!