Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Ik heb een optie genomen op een nieuwbouwwoning. Op de dag dat ik kwam kijken gold een korting van 40.000 euro en hierdoor kan ik de woning voor 170000 euro excl. erfpacht kopen. Voor 16000 euro extra plaatst de opdrachtgever er een keuken in en werkt hij de muren af. Ik heb de woning nog niet bezichtigd, maar toen ik gisteren door het raam keek, zag ik dat er al een keuken inzit, een laminaatvloer ligt en de muren afgewerkt gespoten zijn. Hierover heb ik de makelaar gebeld en hij zegt dat het een 'zichtwoning'is en na overleg met zijn opdrachtgever wil hij toch wel graag de 16000 extra hebben en anders graag een tegenvoorstel van mij wil en met de welgemeende verontschuldigingen. Kan dit zomaar of zou ik de woning tegen de afgesproken prijs moeten kunnen krijgen? Ik had graag gestucte muren en hout op de vloer en aangezien de keuken op de plek van mijn praktijkruimte geplaatst is, moet die ook nog eens weg! Wat raadt u mij aan en wat is mijn recht? Ik heb nog geen (voorlopig) koopcontract getekend

Er zitten een aantal elementen in. U maakt melding van een praktijkruimte. Daarmee kan zich de vraag voor doen of u nog als consument bent te zien of dat u handelt in de uitoefening van een beroep of bedrijf. Als u consument bent dan bent u in verregaande mate beschermd. Als consument bent u nergens aangebonden omdat de wet voorschrijft dat er sprake moet zijn van een schriftelijke overeenkomst. Mocht u niet als consument hebben gehandeld dan kunt u ook gebonden zijn aan een mondelinge overeenkomst. Op basis van de huidige beschrijving kan ik niet beoordelen of u nog gemakkelijk van de gemaakte afspraken afkunt. De aannemer dient aan u te leveren datgene wat u samen met de aannemer heeft afgesproken. Dat betekent dat wanneer de huidige aanwezige keuken en de vloer niet zijn afgesproken, de keuken en de vloer moeten worden verwijderd op kosten van de aannemer en vervolgens heeft u de keuze. U zult dan wel moeten bewijzen welke wensen u had en dat deze wensen niet kunnen worden nagekomen.Succes!

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank voor uw zeer snelle antwoord. Wellicht heb ik mezelf niet goed uitgedrukt. Ik heb verleden week op een open dag mezelf ingeschreven bij een makelaar van een nieuwbouwproject en kon hierdoor(alleen op die dag) de korting krijgen. Mijn plan is dat ik er ga wonen en op de begane grond (t.z.t )een praktijkruimte ga aanleggen als zzp-er. Het aanbod was 170000 euro en wordt nu dus verhoogd met 16000 euro. Er is dus in het geheel geen sprake van een aannemer of afspraken met een aannemer, noch van een ( voorlopig) koopcontract. Na de beichtiging is er pas sprake van het ondertekenen van een voorlopig koopcontract. Het is wrsl de projectontwikkelaar geweest die een aantal woningen voor verkoopdoeleinden als modelwoningen hebben ingericht met afgespoten wanden, vloeren en een keuken. Deze woning werd dus voor 170000 aangeboden en nu willen ze er toch graag 16000 meer voor hebben.


Een overeenkomst komt tot stand door aanbod en aanvaarding. Als duidelijk is wat u heeft gekocht (het object is voldoende bepaald) en de koopprijs (€ 170.000,00) dan heeft u in beginsel overeenstemming bereikt en is de verkoper (of aannemer) gehouden om tegen deze afgesproken prijs te leveren hetgeen u samen overeen bent gekomen. Een verhoging van de prijs kan dan niet meer. Als er geen overeenstemming is bereikt, is er geen overeenkomst en kunnen partijen verder onderhandelen. Wellicht geeft het inschrijvingsbiljet daarover uitsluitsel. Blijft wel de vraag of u als consument heeft gehandeld of niet. In dat laatste geval moet de overeenkomst namelijk wel op schrift staan. Mocht het inschrijvingsbiljet slechts algemeen zijn geformuleerd dan is er vermoed ik geen overeenkomst en is het onderhandelen. succes!

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag