Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Ik heb een koophuis maar mijn partner en ik zijn uit elkaar. Toen we de hypotheek afsloten heeft een van de ouders voor een deel garant gestaan voor de hypotheek. Het huis zal nu verkocht moeten worden, maar is al getaxeerd op een flink bedrag minder dan waarvoor wij het gekocht hebben. Dit betekent dat wij met een restschuld zullen komen te zitten.

Hoe gaat dit in zijn werk? Op wie wordt deze restschuld verhaald? Mijn ex partner en ik hebben beiden geen spaargeld om dit op te vangen. Wordt de schuld dan op de ouder die garant heeft gestaan verhaald (die dit bedrag niet als spaargeld heeft) of wordt er dan een constructie bedacht in de vorm van bijvoorbeeld een persoonlijke lening voor beide ex partners? Graag uw advies.

Als de ouders zich garant hebben gesteld dan zal de restschuld op hen verhaald kunnen worden. Als u en uw partner geen geld hebben dan kan de bank genoegen nemen met een persoonlijke lening. Maar ze mogen ook proberen de restschuld terug te halen bij de ouders. Als er geen geld is kan bijvoorbeeld een tweede hypotheek op het huis van de ouders genomen worden of kan er er iets wat geldwaarde heeft (een dure auto of iets dergelijks) beslag worden gelegd. Ook kan er loonbeslag worden gelegd. Overigens is het wel belangrijk om te kijken of ook allebei de ouders getekend hebben voor de garantstelling. Een enkele keer wordt dat wel eens vergeten en dan is de garantstelling niet rechtsgeldig.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag