Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


ik heb een ioaw-uitkering. nu wilt iemand mij een redelijk bedrag schenken. dus als gift. echter heeft zij mij ook aangeboden haar bankrekening eventueel om te zetten in een en/of rekening. ik weet dat vermogen wordt vrijgelaten. ik heb de soc. dienst gebeld en deze vraag aan mijn Inkomensconsulent gesteld. hij zegt: "nee, is niet vrijgesteld, omdat hier sprake is van financiele verwevenheid". hij verwees mij naar https://www.judex.nl/rechtsgebied/uitkeringen-sociale-zekerheid/ioaw-en-iow/artikelen/gehuwd-of-samenwonend-voor-de-ioaw/ (zie verder paragraaf "voor elkaar zorgen"). echter...
met deze mevrouw heb ik totaal geen relatie, en ben ook alleenstaand op een ander adres. mijns inziens is er dan ook geen sprake van financiƫle verwevenheid. eerder een gift of zgn. schenking. maar hij bleef voet bij stuk houden, heeft geen juridische kennis, maar gewoon zelf even opgezocht (??) en weigerde zelfs dit alsnog na te vragen bij hun Juridische afdeling. en ik kan gelukkig vrij goed lezen. er staat "voor elkaar zorgen". ik onderhoud haar dus totaal niet, of sprake van enige relatie, en zelf ergens anders woonachtig.

mijn vraag is: maakt een gift of een omzetting naar een en/of-rekening hier een verschil. is dit vermogen en daarmee ook vrijgesteld. er wordt juridisch vaak gesproken over "in beginsel...", maar dat schept een onzekerheid. kunt u mij misschien hier dan een concreet antwoord op geven ?

alvast heel hartelijk dank.

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag