Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Ik heb een hypotheekachterstand. Nu moet ik van de bank een onherroepelijke volmacht tekenen. Ik hoor van diverse kanten dat ik deze niet moet tekenen omdat ik dan geen recht meer heb op schuldsanering omdat ik met een grote restschuld blijf zitten. Ik heb geen NHG. Ook heeft de bank dan volledige macht en kan doen en laten wat de bank wil
Klopt dit en mag ik het weigeren om te tekenen?
Ik hoop dat u mij een antwoord kan geven.

Ik heb inmiddels een aanvraag gedaan voor schuldsanering.

Het antwoord hangt van uw financiƫle situatie af. Als de hypothecaire schuld uw enige probleem is, kan de volmacht aan de hypotheekverstrekker een oplossing zijn. Deze zal de woning dan niet laten veilen maar via een makelaar verkopen. Dat kan in de huidige situatie lang duren, de achterstand in de aflossingen kan daarom fors oplopen.

De opbrengst van de woning is dan waarschijnlijk hoger dan bij een gedwongen verkoop, maar daar komen wel de kosten van de verkoop en de achterstand die u hebt bij de aflossing van de hypotheek bij.

Na de verkoop hebt u dus een restschuld die bestaat uit de niet betaalde termijnen + de kosten verkoop + het verschil tussen de hypotheek en de verkoopprijs..

Geeft u de bank geen volmacht, dan wordt de woning geveild. Dat zal in beginsel op kortere termijn plaatsvinden dan de verkoop via een makelaar. Na de veiling hebt u een restschuld die bestaat uit de niet betaalde termijnen + het verschil tussen de hypotheek en de verkoopprijs.

Hebt u echter meer schulden en zijn die dusdanig dat er nu een uitzichtloze situatie is of dreigt te ontstaan, dan kunt u een beroep doen op de WSNP. Daarvoor moet u de woning hoe dan ook verkopen of laten veilen. Dat kunt u niet als u de bank een volmacht geeft.

U vindt een redelijke uitleg hier:

http://www.hypotheek-weetjes.nl/nieuws_712.htm

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Hartelijk dank voor u reactie. Begrijp alleen nog niet zo goed wat u bedoeld "hangt van uw situatie af". Dat staat voor de rest ook niet op site die u er bij heeft gezet. Alleen dat ik als ik het teken niet in aanmerking kom voor wsnp. Mijn huis wordt voor veel minder verkocht als ik de omherroepelijke volmacht teken en ik met een grote restschuld blijf zitten en daar niet vanaf kom omdat ik dus niet in de schuldsanering kan komen. Klopt dit dan? Kunt u daar iets meer over vertellen? Alvast bedankt.


Antwoord aangepast.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Hartelijk dank voor u reactie.

Ik heb buiten mijn achterstand van 6 maanden ook nog andere schulden en ik heb mij dus al aangemeld bij de gemeente voor schuldhulpverlening.
Als ik het dus goed begrijp, geef ik de bank de volmacht dan kan ik WSNP vergeten en blijf ik met een grote restschuld zitten waar ik niet vanaf kom. Want ik krijg voor mijn huidige woning niet meer de prijs dan wat mijn hypotheek is.
Dan is mijn besluit om de volmacht niet te tekenen is beter en de WSNP in om dan alsnog het huis te verkopen, als ik het goed begrijp.Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag