Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Ik heb een halfjaargeleden samen met mijn ex een huis gekocht. Ongeveer 4 Weken geleden zijn we uit elkaar gegaan en woont mijn ex in het huis. Mijn ex zorgt er samen met haar vader voor dat zij in het huis kan blijven wonen. Ik woon inmiddels niet meer in het huis en betaal ook niet meer mee aan de hypotheek, dit is mondeling afgesproken met mijn ex. Is dit verstandig of kan ik beter meebetalen totdat het huis op naam van mijn ex staat? Ik wil namelijk alles goed afsluiten, maar omdat ik nu iets voormezelf huur kan ik niet beide betalen.

Wat zijn nu mijn rechten en plichten?

Met vriendelijke groet,

Geachte vraagsteller,

Ik raad U aan het niet enkel bij mondelinge afspraken te laten. Het zal niet de eerste keer zijn dat een harmonieuze 'scheiding' uiteindelijk anders blijkt te verlopen.

Verder is het zo dat als U ook verantwoordelijk bent voor de hypotheek, de bank ook bij U kan aankloppen als bijvoorbeeld uw ex niet meer betaalt. Dat U met uw ex een (mondelinge) overeenkomst heeft, doet niet af aan uw eventuele aansprakelijkheid jegens de bank.

Als we het alleen over het huis hebben en U bent ook mede-eigenaar, heeft U recht op verdeling. Ofwel het huis wordt verkocht, ofwel het huis wordt toebedeeld aan U of uw ex. Tot het moment van verdeling blijven ook op U de plichten rusten die verbonden zijn aan de woning.

Met vriendelijke groet,
mr. J. Wassink

Beoordeel dit antwoord:

Zorg dat er afspraken op papier komen en laat u bijstaan door een advocaat, of een gewone jurist met verstand van dit soort zaken. Regel ook heel duidelijk wat consequeties en financiƫle rechten zijn. Een deal waarbij u gevrijwaard wordt en aanspraak heeft op een bedrag X plus rente, te betalen in X termijnen kan een te bewandelen weg zijn.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag