Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ik heb een groot probleem met mijn werkgever. Het bezorgt me slapeloze nachten.

Ik werk sinds vier jaar als begeleider in een particuliere instelling voor verstandelijk gehandicapten. Het beheerdersechtpaar heeft vijf vaste krachten in dienst, er zijn ongeveer 20 cliënten. Ik ben goed in mijn werk, zo blijkt uit rapportages en functioneringsgesprekken.

Ik heb driemaal een jaar gewerkt op een oproepcontract, daarna kreeg ik een vast contract voor acht uur per week. Ik werkte evenwel altijd veel meer. Tot afgelopen zomer werkte ik gemiddeld 100 uur per maand. Ik verdiende daarmee tussen de 1100 en de 1400 euro (zelden minder, soms meer). Het laatste half jaar zet mijn werkgever mij echter steeds minder in. Ik zak zo heel langzaam in inkomen. Inmiddels verdien ik nog 800 euro bruto per maand en kan ik amper mijn huur betalen.

Mijn werkgever noemt als redenen organisatorische veranderingen en een veranderd personeelsbestand. Verder geeft werkgever aan verantwoordelijk te zijn voor goede zorg en niet voor mijn inkomen. Ik had dit nooit als volwaardige baan mogen zien, ik wist immers dat ik een klein contract had. Ik heb onlangs aangegeven dat er zoiets bestaat als ‘redelijk vermoeden van arbeid’. Veel weet ik er niet van. Daarop heeft mijn werkgever het voornemen uitgesproken mij nu nog minder in te zetten, omdat zij bang is dat ik anders mijn gewerkte uren ga ‘claimen’.

Nu, ontslag nemen is geen optie, dan heb ik nergens recht op. Mijn werkgever is niet van plan mij te ontslaan in verband met de ontslagvergoeding. Een tweede baan is ook lastig, er is niet zoveel werk in mijn sector en ik werk al onregelmatige, korte diensten. Mijn verzoeken om meer werk worden niet serieus genomen, mij is zelfs verzocht er niet meer over te zeuren. Zo ben ik totaal overgeleverd en ga ik langzaam bankroet.

Wat moet ik doen!? Bij voorbaat heel veel dank.

Beste vraagsteller,

U heeft gelijk als het hier gaat om de 'rechtsvermoedens' die de omvang van de arbeidsovereenkomst kunnen bepalen (artikel 7:610b Burgerlijk Wetboek). Daarnaast kan de van toepassing zijnde Cao regelingen bevatten over overuren en meeruren.

Naar het schijnt uit uw informatie kunt u aanspraak maken op een grotere contractomvang dan 8 uur per week. Over deze uren heeft u dan ook recht op vakantiedagen en vakantiegeld.

Het is zaak om de kwestie zo snel mogelijk op te lossen, zodat u en uw werkgever duidelijkheid hebben. Als u gelijk heeft heeft u zelfs een loonvordering over de afgelopen jaren.

Ik help u graag tegen een redelijk tarief met het maken van een berekening van de vordering en voorstellen om uw werkgever te overtuigen van uw rechtspositie.
Maar misschien heeft u een rechtsbijstandverzekering of bent u lid van een vakbond? Uiteraard kunt u ook kijken of een van de andere juristen op dit forum uw voorkeur heeft.

Ik hoop u alvast op weg te hebben geholpen en ben benieuwd naar het vervolg.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag