Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Ik heb een groot probleem.
Ik heb bericht gekregen van de Belastingdienst dat ik mijn kindgebonden budget en zorgtoeslag over 2018 helemaal moet terugbetalen, een kleine 5500 euro, omdat mijn ex-man toen officieel nog mijn toeslagpartner was. Ik heb de scheiding in 2015 aangevraagd en door eindeloos rekken van zijn kant is die uiteindelijk pas in mei 2019 door de rechter officieel verklaard. Het eenzijdige verzoekschrift voor de scheiding is in februari 2019 door mijn advocaat naar de rechter gestuurd, nadat ieder overleg met mijn ex onmogelijk bleek. Maar ik ben in 2017 al uit de echtelijke woning vertrokken, met onze zoon, en er is sindsdien vrijwel geen contact meer geweest.
Het gehele jaar 2018 heb ik samen met mijn zoon geleefd van een bijstandsuitkering en had het zonder die toeslagen absoluut niet gered, want ik kreeg geen alimentatie voor onze zoon en die kreeg zelf ook niks van zijn vader, dus zelfs met die toeslagen had ik nog heel veel moeite om rond te komen.
Kan de Belastingdienst nu toch van mij verlangen dat ik beide toeslagen over 2018 voor 100% terugbetaal? Is er voor mij een manier om dat te voorkomen? Zouden ze voor rede vatbaar zijn als ik mijn situatie uitleg? Ik heb ze op hun verzoek in 2019 al een verklaring van mijn advocaat gestuurd waarin staat dat ik in 2015 de scheiding heb aangevraagd en dat ik in 2017 de echtelijke woning heb verlaten, en dat de officiƫle scheiding heel lang heeft geduurd doordat mijn ex nergens aan wilde meewerken. Maar kennelijk heeft die verklaring niet geholpen, want ze willen nu dus alsnog alles terug.
Wat raadt u mij aan?

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag