Wonen, Buren
Particulier
Beste vraagsteller,
als er niets vast staat is er toch minimaal vaak sprake van
een stilzwijgende overeenkomst tussen partijen met recht van
overpad geregeld zoals dat feitelijk plaats vind/vond.
Helaas is het zo dat een contract persoonlijk is en niet geldt
of niet direct weer geldt tussen u en de derde partij, de koper.
Wat wel mogelijk is is de huidige eigenaar aanspreken op het feit dat hij de overeenkomst niet zomaar kan wijzigen of opheffen tot de verkoop; van verjaring is nog geen sprake.
Kunt u helemaal niet bij uw schuur komen zonder recht van overpad, dan kunt u misschien een noodweg claimen. Dat dient wel nader onderzocht te worden,
mvg mr. M. Martens- Ferwerda
Reactie van de vraagsteller
bedankt voor de reactie de schuur word per 1 december verkocht en het overpad geld ook tot 1 december.Jammer dat ik het niet zwart op wit kan laten zien want dan zou ik het aan de verkoper overhandigen maar nu kunnen ze dus gewoon hun gang gaan en mij de doorgang ontzeggen.Na hoeveel jaar geld dan verjaring?
Als er sprake is van één kadastraal perceel, betwijfel ik of u wel een overpad nodig hebt: u bent dan vermoedelijk mede-eigenaar van het perceel en de buurman kan u het gebruik daarvan niet ontzeggen. Ik zou echter moeten beschikken over een kadastrale tekening en een kopie van uw eigendomsbewijs, dan kan ik u verder adviseren.
Van verjaring kan geen sprake zijn omdat u van het overpad gebruik hebt gemaakt op basis van toestemming van de buurman. Voor verjaring is gebruik zónder toestemming vereist gedurende een periode van 20 jaar.
Als u uw perceel niet kunt bereiken zonder recht van overpad kunt u dit afdwingen zelfs als er nog geen recht van overpad bestond. Advies: eis schriftelijke bevestiging van eerbiediging bestaande rechten met aanzegging dat je anders een procedure start.
Reactie van de vraagsteller
Als de schuur is verkocht word er door de vereniging niet getekend totdat goed op papier staat wbt de doorgang/overpad.Als ik het niet voor mekaar krijg kan ik een procedure starten want we hebben een rechtbijstand verzekering maar hopelijk komt het niet zover.