Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ik heb een contract van 24 uur, word niet verleng omdat het me 3e contract was. Nu heb ik dus wat minuren opgebouwd en willen ze dit verrekenen. Mag dat? Ik werk in de horeca

Per 1 april 2014 is er geen CAO horeca meer. Van de wettelijke bepaling op basis waarvan de verrekening van minuren in de CAO horeca overeengekomen, mag alleen bij CAO van worden afgeweken. Aangezien de CAO per 1 april 2014 is beƫindigd kan een werkgever op basis van de CAO geen minuren meer verrekenen. De verrekening van minuren is per 1 april 2014 alleen bij een eerste contract tussen werkgever werknemer mogelijk voor een periode van maximaal zes maanden.

Valt u onder de CAO en werkt u minder dan de 1.976 uren, dan ontstaan er minuren (artikel 2.9 CAO horeca). Als er aan het eind van een kalenderjaar minuren zijn, dan kunnen deze uiterlijk in januari van het daaropvolgende kalenderjaar worden verrekend. Daarna vervallen ze.

Valt u niet onder onder de cao en is in uw contract een vast aantal uren per kalenderjaar overeengekomen, dan vervallen minuren uiterlijk aan het einde van het kalenderjaar. Ze vervallen eerder als je tijdelijke contract eindigt. Als hierover niets is overeengekomen in je contract, dan is de opbouw van minuren niet toegestaan.

Ook in een personeels, bedrijfs of arbeidsvoorwaardenreglement (avr) van het bedrijf of een ander arbeidsvoorwaardenreglement (KHN) kan geen sprake zijn van verrekening van minuren. De werkgever heeft een heel jaar de tijd om u het juiste aantal uren in te roosteren. Aan het eind van het kalenderjaar vervallen de minuren. Verrekening met tijd voor tijd, variƫrend van een maand tot maar liefst een half jaar na het verlopen van het einde van het kalenderjaar is niet mogelijk en in strijd met de wet.

Voor meer informatie, zie FNV Horeca.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag