Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Ik heb een conflict met een autoverhuurder over een factuur waarop hij mij schade in rekening brengt (die, terzijde, in mijn optiek al aanwezig was). Nu wil ik op internet (site Tros Radar) mijn verhaal publiceren (en daarbij ook gewoon de merknaam van de verhuurder vermelden) alleen dreigt verhuurder via zijn advocaat dat hij mij in dat geval direct zal aanklagen wegens smaad/reputatieschade (etc). Als ik in mijn publicatie wel zijn merknaam noem maar mij verder beperkt tot de feiten, heeft hij dan alsnog een "zaak", bijvoorbeeld door mij te verwijten dat ik hem moedwillig schade toe breng of zijn merknaam gebruik (wellicht zit daar copyright op ofzo)?

Om de zaak niet te laten escaleren, is het wellicht meer gewenst uw kwestie te laten beoordelen door één van de juristen van deze site. Dreigementen over en weer maken vaak niet dat de zaak wordt opgelost, maar juist nog meer kunnen gaan escaleren. En u wilt juist een redelijke oplossing van de kwestie.

Het hangt van de zaak en de redactie van een bericht af of iets smaad is of niet. Wilt u advies via internet, dan kunt u wellicht ook volstaan met het noemen van feiten en "een autoverhuurder". Zo voorkomt u verdere escalatie en een eventuele vordering wegens smaad/reputatieschade, zo dit gevorderd zou kunnen worden.

U kunt uw zaak ook voorleggen aan Geschillencommissie Autoverhuur (zie www.degeschillencommissie.nl/070-3105310). De kosten daarvan bedragen € 76,26

U geeft aan dat een advocaat namens de verhuurder " spreekt". Ik adviseer u de advocaat zijn uitlatingen op papier te laten zetten: vraag is of deze advocaat nog handelt op grond van hetgeen van een redelijk en bekwaam advocaat verwacht mag worden. U kunt dat desgewenst laten toetsen door de Orde Van Advocaten.

Beoordeel dit antwoord:

Smaad of laster zijn strafrechtelijk verboden en leveren een onrechtmatige daad op, dat kan een grondslag zijn voor een vordering tot schadevergoeding. Het verschil is overigens of je iemands goede naam beschadigd met iets dat waar is of iets dat gelogen is. Beide kan strafbaar zijn. Art. 261 wetboek van strafrecht bepaalt ondermeer: "hij die opzettelijk iemands eer of goede naam aantast door ten laste legging van een bepaald feit door daaraan ruchtbaarheid te geven, wordt als schuldig aan smaad gestraft met...".

Ik zou het dus gewoon NIET doen. Verwacht ook niet dat de het autobedrijf meegaander wordt na zo'n actie. Wie gefrustreerd is kan ook feller worden in plaats van meegaander!

Het advies om de advocaat de maat te nemen vind ik wat ver gezocht en brengt je niet verder. Die heeft als taak zich door het belang van zijn cliënt te laten leiden en zal daarvan niet af te brengen zijn als hij zijn vak serieus neemt.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag