Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ik heb een client die nog een openstaande rekening heeft staan over werkzaamheden 2009. Dit ligt inmiddels bij een incassobureau waarmee een afbetalingsregeling is getroffen. nu heb ik echter nog een administratie van 2011 staan voor verwerking aangifte IB en VPB ( helft is reeds gedaan en niet gefactureerd) welke client terug eist. Mag ik dit achterhouden totdat de openstaande factuur geheel is voldaan? Client kan door achterhouden geen aangifte op tijd aan BD verzenden.

U mag zich in principe op het retentierecht beroepen. Punt is wel dat de administratie als zodanig geen waarde vertegenwoordigt. Bovendien hebt u aan de administratie zelf geen werkzaamheden uitgevoerd. Om die reden heeft een rechter in het verleden uitgemaakt dat het niet toegestaan is het retentierecht uit te oefenen op een administratie. Er is echter nog niet veel rechtspraak over, u zou het dus gewoon kunnen proberen. Ik vind het juridisch wel verdedigbaar om te stellen dat u dit recht heeft.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Het is dus juridisch wel verdedigbaar maar niet toegestaan! Als ik het teruggeef weet ik zeker dat hij stopt met betalen. Als ik het toch achterhoud kan hij dan de opgelegde boetes van de BD bij mij gaan vorderen?


Er is één rechtbankuitspraak waaruit zou kunnen volgen dat het niet mag. Ik vind echter te beargumenteren dat het wél mag. Ook de tuchtrechter van accountants vindt een beroep op het retentierecht in principe toelaatbaar.

Natuurlijk loopt u wel het risico dat een rechter ooit tóch concludeert dat het niet had gemogen en dan zou u aansprakelijk kunnen zijn voor de belastingschade van de voormalige cliënt. Dit is een risico en ik kan mij om die reden voorstellen dat u het deel dat de cliënt nodig heeft voor zijn aangifte, aan hem afgeeft en de rest 'houdt'.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag