Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Ik heb een bouwvergunning voor een uitbouw aangevraagd en gekregen. Bouwplan voldoet aan het bestemmingsplan. De buren hebben bezwaar gemaakt, dit traject loopt nog en zij hebben nu bij mij alvast een claim neegelegd van 25.000,- vanwege vermeende waardedaling woning en schade. Zij menen ook onaanvaardbare vermindering van lichtinval te hebben. Dit laatste is makkelijk te weerleggen, daar het achtererf zuid is gericht en de aanbouw ten oosten daarvan wordt gebouwd. vermindering is nihil. Hebben zij kans op een schadevergoeding te betalen door mij? Ik heb geen planschadeovereenkomst met de gemeente

Hier spelen twee zaken tegelijkertijd: het omgevingsrecht (aanvraag bouwvergunning, tegenwoordig heet dat een omgevingsvergunning) en het Burenrecht (buren mogen elkaar niet hinderen). In beide gevallen komt u uw buren 'tegen'.

(1) omgevingsvergunning: als uw buren vinden dat u ten onrechte een vergunning is verleend, zullen zij de besluitvorming van burgemeester en wethouders moeten aanvechten. Eventuele schade die uw buren daarbij oplopen, moet allereerst door de gemeente in behandeling worden genomen. Ik denk aan planschade en bijvoorbeeld proceskosten.

(2) Burenrecht: zelfs als u een vergunning hebt gekregen, dan is dat geen vrijbrief om 'maar raak te bouwen'. Het Burenrecht bepaalt dat u uw buren niet in het donker mag zetten. Eventuele schade die uw buren oplopen als u uw bouwplannen realiseert, kan men proberen op u te verhalen.

Het lijkt me verstandig om het gesprek aan te gaan met uw vuren om tot een minneleijke oplossing te komen.

Beoordeel dit antwoord:

In aansluiting op het advies van mijn collega mevrouw van Leijen adviseer ik u, als dat mogelijk is, nog niet te beginnen met de bouw voordat er op het bezwaar van uw buren is beslist. Voor wat betreft de claim van € 25.000,- zou ik mij niet al te druk maken. Als de omgevingsvergunning terecht is verleend dan is de kans heel erg klein dat ze uberhaupt een vergoeding krijgen en als die al wordt toegekend dan is die vergoeding in Nederland altijd heel erg laag.
Overigens loopt de bezwaarprocedure formeel weliswaar tegen de gemeente maar u bent belanghebbende en bent daarom ook partij in de procedure. U mag dus bij alle zittingen aanwezig zijn en ook uw mening geven. U kunt zich daarbij ook laten bijstaan door een juridisch deskundige.

Beoordeel dit antwoord:

Indien het bouwplan binnen de grenzen van het bestemmingsplan past, is de kans dat u planschade moet vergoeden te verwaarlozen.

U geeft aan dat de aanvraag binnen het bestemmingsplan psat. Als dat klopt, is het bezwaar van de buren kansloos. De gemeente is nu eenmaal verplicht om medewerking te verlenen aan een bouwaanvraag die binnen het bestemmingsplan past.

Zoals Liesbeth van Leijen al aangaf, betekent het hebben van een vergunning voor het bouwwerk niet dat het bouwwerk onaanvaardbare hinder aan uw buren mag toebrengen, bijvoorbeeld door veel uitzicht of lichtinval te ontnemen. Als het klopt dat de beperking van lichtinval gering is, acht ik de kans klein dat u door de rechter wordt veroordeeld de uitbouw op een andere dan de vergunde wijze, of zelfs helemaal niet, te realiseren.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag