Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ik heb een auto gekocht bij een particulier. Nut blijkt dat hij verborgen gebreken heeft die de eigenaar al wist ( info garage waar auto in onderhoud was). Ik heb schriftelijk de de koop ontbonden maar persoon is naar het buitenland vertrokken. Ik heb nadien de auto zelf maar gerepareerd omdat er geen medewerking aan ontbinding was.
Nu blijkt dat de verkoper weer in NL is.
Kan ik hem dagvaarden en de reparatiekosten eisen ondanks dat ik al buitenrechtelijk ontbonden heb ? Zal de rechter niet zeggen dat ik al buitenrechtelijk ontbonden heb.?

Nu u de auto niet heeft terug kunnen geven maar toch heeft laten repareren en bent blijven gebruiken, is er geen sprake van ontbinding. Los van het feit dat een ontbinding in een geval waarin een reparatie nog mogelijk is, alleen kan als u degene eerst in gebreke heeft gesteld. Of een ingebrekestelling in dit geval niet noodzakelijk was omdat de verkoper naar het buitenland is vertrokken is niet zonder meer een feit.

Alleen als vastgesteld kan worden dat een ingebrekestelling in uw situatie niet noodzakelijk was, staat aan u nog de mogelijkheid van een dagvaarding open.

Uw vraag is zonder aanvullende gegevens en zoals juristen dat noemen alle omstandigheden van het geval, lastig te beantwoorden. Hiervoor moet u duidelijk maken om welk gebrek het ging en of dit tijdens een proefrit echt niet opgemerkt kon worden en hoe ernstig het gebrek was. Om na te gaan of procederen zinvol is, is het van belang om te weten wanneer u de auto heeft gekocht ivm mogelijke verjaringstermijnen. Om te weten of procederen zinvol zijn ook de reparatiekosten van belang.

Beoordeel dit antwoord:

In aanvulling op het verhaal van collega Gerda Laan. Het feit dat de auto(verborgen) gebreken had is niet zonder meer voldoende voor schadevergoeding. De koper van zeker een oudere tweedehands auto moet er volgens de rechtspraak in het algemeen bedacht zijn op de kans dat gebreken zullen optreden. In geval een (tweedehands) auto wordt gekocht om daarmee, naar de verkoper bekend is, aan het verkeer deel te nemen zal als regel moeten worden aangenomen dat de auto niet beantwoordt aan de overeenkomst, indien als gevolg van een eraan klevend gebrek dat niet op eenvoudige wijze kan worden ontdekt en hersteld, zodanig gebruik van de auto gevaar voor de verkeersveiligheid zou opleveren. (gesimplificeerd is de vraag of de auto een APK zou doorstaan) Of u recht heeft op schadevergoeding is dus sterk afhankelijk van alle feiten en kan moeilijk in het algemeen beantwoord worden.
Overigens in het algemeen kan ook na buitengerechtelijke ontbinding nog schadevergoeding geclaimd worden. Maar dat kan colleg Gerda Laan heeft gelijk dat door het (nodogedwongen) blijven gebruiken van de auto na reparatie er geen sprake meer kan zijn van buitengerechtelijke ontbinding.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Beste deskundige,

De auto was 2jr oud. Tijdens de testrit geen bijzonderheden. enkele weken later toen het regende was de auto zeiknat binnen. Het blijkt dat de auto schade heeft gehad en dat de eigenaar hem niet heeft laten repareren ( garage ondersteunt dat verkoper bij hem is geweest maar het te duur vond ). Ook heeft de eigenaar na een onderhoudsbeurt de gebreken niet laten reparen, hij gaf de garage aan dit te duur vinden.

Hij heeft de auto 2 mnd later aan mij verkocht als een auto die tip top in orde was. In mailwisseling gaf hij dat ook aan. Toen ik hem confronteerde met de dealer zijn verklaring heeft hij al het contact verbroken.
Op ingebrekestellingen etc reageerde hij niet meer,ik was dus gedwongen wel de auto te repareren.

We zijn nu precies een jaar verder, ik heb de auto laten repareren noodgedwongen. kan ik de reparatiekosten eisen?


Ik denk dat in uw geval gesteld kan worden dat de auto niet voldeed aan de eisen die u er op grond van de informatie van de verkoper aan mocht stellen. De verkoper wist dat de auto schade had. Nu het blijkbaar zo is dat de schade er toe geleid heeft dat de auto niet meer waterdicht was had de verkoper u hierop moeten wijzen. U heeft blijkbaar nog contact gehad met de verkoper en hij was dus op de hoogte van uw klachten. De verjaringstermijn is 5 jaar dus u kunt de verkoper nog dagvaardenenvolgens mij heeft u een redelijke kans op succes. U moet er wel rekening mee houden dat u griffierechten en de kosten van de deurwaarder moet betalen. Die kosten kunt u claimen op de verkoper als u de rechtzaak wint. Daarnaast als u de zaak uit handen geeft moet u ook de kosten van een jurist of advocaat betalen. Die kosten kunt u maar ten dele verhalen op de verkoper. U moet dus wel afwegen of u met een procedure niet meer geld kwijt bent dan dat u kunt winnen. Mogelijk kunt u als u een heel laag inkomen heeft gebruik maken van een advocaat die geheel of ten dele door de overheid wordt betaald.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag