Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ik heb een arbeidscontract voor onbepaalde tijd met een uitzendbureau, waarvoor ik meer dan 9 jaar werk. Dit contract met bijbehorende alg. Voorwaarden kent geen concurrentie- of relatiebeding. Nu kan ik in dienst komen van de huidige opdrachtgever waarvoor ik de afgelopen 4 jaar werk verricht. In de vigerende cao voor uitzendkrachten zie ik een artikel 17 over opvolgend werkgeverschap, hoewel dit artikel meer over andere uitzendbureaus lijkt te gaan. Vraag: belemmert dit artikel mij om in dienst te treden bij opdrachtgever zonder inachtneming van een onderbreking van 13 weken? Zo nodig kan ik het artikel toezenden.

Ik heb het betreffende artikel (17) in de ABU-CAO opgezocht, ervan uitgaande dat die op u van toepassing is. Begrijpelijk is dat u denkt dat het hier enkel verschillende uitzendbureaus betreft, maar mijns inziens betreft dit allerlei soorten werkgevers.

In jurisprudentie wordt nader uitgelegd wanneer er sprake is van opvolgend werkgeverschap.
> Als de nieuwe arbeidsovereenkomst wezenlijk dezelfde vaardigheden en verantwoordelijkheden eist
> én werkgevers zodanige banden met elkaar hebben, dat inzicht oude werkgever in hoedanigheden en geschiktheid werknemer redelijkerwijs moet worden toegerekend aan de nieuwe werkgever, of nieuwe werkgever langs andere weg inzicht had in capaciteiten van de werknemer.

Aan 'zodanige banden-criterium' is in ieder geval voldaan in geval van:
- concernverhoudingen
- inlener/uitlener (draaideur)
- andere organisatorische en personele banden tussen opvolgend werkgevers

Op grond van het artikel uit uw CAO en de jurisprudentie is er sprake van opvolgend werkgeverschap en belemmert artikel 17 u om in dienst te treden bij de opdrachtgever zonder inachtneming van een onderbreking van 13 weken of meer, indien u dezelfde werkzaamheden gaat verrichten als dat u nu doet.
Betreft het een volledige andere functie, dan is het de vraag, wil er sprake zijn van opvolgend werkgeverschap, of de opdrachtgever concrete kennis van uw capaciteiten heeft.

Beoordeel dit antwoord:

U mag direct in dienst treden, dat kan alleen niet voor bepaalde tijd.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

1 ik zou graag van bij voorkeur Charlotte de Boer willen weten of het door haar gestelde ook geldt in het geval van indienstneming voor onbepaalde tijd door opdrachtgever van een persoon die een contract heeft voor onbepaalde tijd met het uitzendbureau, waarbij de situatie is dat de persoon al vier jaar door het uitzendbureau op een opdracht zit bij opdrachtgever. Rekeninghoudend met artikel 17 cao ABU?


2 Ik zou graag willen weten op grond waarvan (wetsartikel of jurisprudentie of anderszins) Monique Doomernik stelt dat bij indienstneming voor onbepaalde tijd bij opdrachtgever er geen belemmeringen zijn. Dit omdat dit haaks lijkt te staan op het door Charlotte de Boer gestelde.


U moet aan mevrouw de Boer vragen waarom zij mening is dat u niet - voor ONbepaalde tijd - direct in dienst zou kunnen treden. Waarschijnlijk bedoelt ze echter hetzelfde als ik, nl. dat u niet direct voor bepaalde tijd in dienst zou kunnen treden, maar wel voor onbepaalde tijd, maar heeft ze het verkeerd opgeschreven.

Beoordeel dit antwoord:

Mijn welgemeende excuses!
Wat mevrouw Doomernik u schrijft is correct.

Er wordt namelijk in lid 5 van artikel 17 ABU gemeld:
Indien de uitzendonderneming als opvolgend werkgever moet worden aangemerkt en de uit
zendkracht bij de vorige werkgever(s) werkzaam was op basis van een arbeids- en/of uitzend
overeenkomst voor onbepaalde tijd geldt dat het relevante arbeidsverleden bij de vorige
werkgever(s) niet meetelt bij het bepalen van de rechtspositie van de uitzendkracht bij de uit
zendonderneming.

Wat betreft artikel 17 van de CAO lijkt u dus niets in de weg te staan om voor onbepaalde tijd aan de slag te gaan bij uw (huidige) inlener.
Ik wens u veel succes!

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag