Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ik heb een 40-uren contract voor onbepaalde tijd bij mijn huidige werkgever. Echter zijn er geen vaste werktijden. Mijn begintijd is 8.00 tenzij de dag tevoren anders aangegeven. Dan word er verlangd dat ik om 6.00, 7.00 of 10.00 uur begin. Van vaste eindtijden is helemaal geen sprake; ik kan pas uitklokken als het werk voor die dag gebeurd is, en dat is doorgaans tussen 16.00 en 18.00 uur. Het is echter al vaker voorgekomen dat ik dagen van 6.00 tot 20.00 uur heb gemaakt, en ook dagen van 10.00 tot 15.00 uur.
Nu is mijn vraag of mijn werkgever mij kan verplichten om dagen te maken waarbij mijn overuren in de min komen te staan. Deze overuren worden eens in de 3 maanden automatisch uitbetaald, wat nu zo'n 2 weken geleden gebeurd is. Sindsdien heb ik in totaal 7,28 uur te weinig gewerkt. Als ik mijn werkgever zou zeggen dat ik het er niet mee eens ben als er verlangd word dat ik om 10.00 uur begin, en dan toch van 8.00 tot 16.30 werk (ongeacht of er relevant werk te verrichten valt) zodat ik aan mijn 40 uur werk per week kom. Zou ik dan in mijn recht staan, of kan mijn werkgever dit gebruiken als reden voor mijn ontslag?

Als hoofdregel kunt u er vanuit gaan dat u 40 uur per week betaald moet worden, ook indien u minder uren per werkt.
Er geldt een regeling voor het betalen van overuren, daarom vermoed ik dat er geen nadere afspraken zijn gemaakt over het verschuiven van (min-)uren (inhaaltermijnen en/of aantallen uren).
De ruimte die hij wel heeft is om de 40 inzeturen te gebruiken binnen een week. Hierbij is hij wel gebonden aan de Arbeidstijdenwet (ATW) en mogelijk afwijkingen daarvan bij CAO.
De ATW schrijft bijv. voor dat een verandering in het arbeidspatroon in beginsel 28 dagen tevoren moet worden meegedeeld. Als dat niet mogelijk is, zal de werknemer minimaal 4 dagen tevoren moeten horen wat zijn werktijden zijn.
Houd u voor ogen dat het in de risicosfeer van uw werkgever ligt, om de 40 uur per week te vullen met arbeidsuren. Als hij daarvan geen gebruik maakt, is dat in beginsel zijn probleem. In overleg met u kan hij uiteraard nadere flexibiliteit bespreken.
Ontslag zie ik in casu niet snel gebeuren.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag