Zakelijk, Arbeid, Schade
Particulier
Ik wil ontslag nemen, maar in het contract is geen opzegtermijn opgenomen. Dit betekent (denk ik) dat ik in principe geen ontslag kan nemen en verplicht ben de zes maanden van mijn dienstverband door te werken.
Toch wil ik gaan. Aan mijn werkverplichting van 'gemiddeld' 4 uur per week heb ik voldaan, tenminste, als dit betekent dat overwerk in eerdere maanden compenseert voor het niet werken in maanden die daarop volgen (4uur*26weken=104 uur werkverplichting over de gehele contractperiode).
Is dat het geval?
Ben ik de werkgever dan nog iets verplicht of kan ik gewoon gaan?
Als er geen tussentijdse opzegmogelijkheid wordt genoemd bent u verplicht het contract uit te dienen, helaas voor u. Het aantal uren dat u al gewerkt heeft is daarvoor niet van belang. Uiteraard kunt u wel proberen met werkgever tot overeenstemming te komen over eerder vertrek. Werkgevers zijn daartoe vaak wel bereid omdat men aan een ongemotiveerde werknemer niet veel heeft.
Reactie van de vraagsteller
Bedankt voor uw antwoord.
Kunt u mij vertellen wat de consequentie kan zijn als ik niet meer kom werken?
Zou er bijvoorbeeld geld van mij kunnen worden geƫist voor die uren die ik in de resterende (twee maanden) zou moeten werken (4*8=32uur). Heb ik wel werkelijk een verplichting om 4 uur per week te werken want in mijn contract word gesproken van 'gemiddeld 4 uur per week'. Wat betekent dit 'gemiddeld' dan, en over welke periode kan er gemiddeld worden?
U kunt schadeplichtig worden als u niet meer op komt dagen en u zich niet beschikbaar houdt voor werk. Dat betekent dat u de door werkgever geleden schade moet vergoeden als werkgever hier een zaak van maakt. Werkgever kan zich nu eenmaal op het standpunt stellen dat de eerdere extra uren overuren zijn en u de resterende tijd gemiddeld 4 uur per week moet werken.