Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Ik heb de volgende vraag.

Use case:

Een verhuurder en huurder hebben een huurcontract(vrije sector woning) getekend voor bepaalde tijd (1 jaar).
Nu is de situatie dat verhuurder niet door wil met de huurder. Huurder wil vermoedelijk niet uit de woning.

Het huurcontract "http://www.roz.nl/uploads/Gratismodellen/Woonruimte/woonruimte_huurovereenkomst_juli_2003.doc"
gaat standaard uit van bepaalde tijd!

Kan de verhuurder met een briefje/mailtje "Wij gaan niet akkoord dat het contract getekend... per.. te ... adres... door.... en ... verder gaar als contract voor onbepaalde tijd. Ook zullen we geen nieuwe contract voor bepaalde tijd tekenen."(art 228 en art 230)

bron http://maxius.nl/burgerlijk-wetboek-boek-7/artikel228
Bron http://maxius.nl/burgerlijk-wetboek-boek-7/artikel230

We wachten feitelijk gewoon het jaar af (geen contract meer dus geen recht meer op woonruimte)

Mag verhuurder in bovengenoemde situatie de woning ontruimen per afloop jaarcontract indien nodig? (Indien niet, welke rechten heeft verhuurder)
Huurder verzuimd reeds meerder maanden de huur volledig te voldoen.

Geachte vraagsteller,
Zo werkt het niet, helaas voor u. Allereerst moest/moet(?) er - ook bij deze tijdelijke overeenkomst - formeel en tijdig opgezegd worden (zo’n opzegging dient bovendien aan diverse eisen te voldoen). Verder is een tijdelijke overeenkomst / overeenkomst voor bepaalde tijd niet tijdelijk als deze niet aan bepaalde voorwaarden voldoet. Als u het model niet op de juiste wijze heeft aangepaste is de overeenkomst niet tijdelijk. Er zou naast een ontruimingsclausule en een boeteclausule onder meer een geldige reden voor de tijdelijke verhuur in moeten staan, te weten:
- de verhuurder verhuurt de door hem / haar zelf bewoonde woning tijdelijk in verband met verblijf elders om de woning na terugkeer weer zelf te gaan bewonen; of
- de verhuurder verhuurt een nieuwe of aangekochte woning tijdelijk in verband met verblijf elders om de woning daarna zelf te gaan bewonen; of
- de verhuurder verhuurt de woning tijdelijk in verband met verblijf elders van de (vorige) huurder die na terugkeer de woning weer zal gaan bewonen.
De door u gewenste werkwijze is dus niet mogelijk. De enige mogelijkheid die u zo te zien heeft is ontbinden wegens de huurachterstand (deze moet minimaal 3 maanden zijn). Maar die weg gaat wel via de kantonrechter. Pas met een vonnis waarin ontbinding en ontruiming wordt toegewezen kan ontruiming worden aangezegd en zo nodig worden afgedwongen. U heeft hierbij echt juridische hulp nodig van een huurrechtjurist.
Met vriendelijke groet,

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt voor de reactie. Ik heb echter nog een bron geraadpleegd en deze stelt mij in het gelijk. De argumentatie is dat indien ik het jaarcontract laat aflopen er geen sprake is van opzegging maar gewoon het aflopen van het jaar contract (boek 7 artikel 228 1.Een huur voor bepaalde tijd aangegaan, eindigt, zonder dat daartoe een opzegging vereist is, wanneer die tijd is verstreken.)

Voor de correctheid wil ik echter wel een brief sturen zodat huurder andere woonruimte kan zoeken.


Geachte vraagsteller,
U bent helaas echt verkeerd geïnformeerd door uw andere bron. Dat artikel 7:228 BW is regelend recht en geen dwingend recht. In de door u gebruikte overeenkomst wordt (net als in veel andere huurovereenkomsten) van dit regelende recht afgeweken en wordt opzegging verplicht (in artikel 3) en dus moest/moet er opgezegd worden. Bovendien geldt bij woonruimte het wel dwingendrechtelijke artikel 7:271 BW dat opzegging verplicht stelt (en hoe dat precies moet). En zoals aan u uitgelegd is er überhaupt geen sprake van tijdelijke verhuur. Ik raad u nogmaals aan een ervaren huurrechtjurist in te schakelen. Als u wenst ben ik graag bereid u verder te helpen. Met vriendelijke groet,

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Zou u mij de wetsartikelen kunnen noemen waarin staat dat: "Verder is een tijdelijke overeenkomst niet tijdelijk....."

Is "tijdelijk" hetzelfde als "voor bepaalde tijd"? (tijdelijk is voor mij onbepaald tot opzegging en dus iets anders)


Geachte vraagsteller,
U kunt e.e.a. nalezen in artikel 7:274 BW. Ook de overige artikelen van deze onderafdeling zijn interessant. Dus u kunt het beste de artikelen 271 t/m in ieder geval 277 lezen. En in mijn antwoorden mag u 'tijdelijke verhuur' ook lezen als 'verhuur voor bepaalde tijd'. Ik raad u echter nog steeds aan om deskundige hulp in te schakelen.
Met vriendelijke groet,

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag