Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ik heb 3 jaarcontracten gehad. Om te voorkomen dat ik een vast dienstverband krijg, moet ik van mijn werkgever 3 maanden thuis zitten. Daarna wordt mij opnieuw een jaarcontract aangeboden. Wat zijn mijn rechten, en kan ik deze afdwingen?

Uw werkgever mag dit zo doen. Na 3 maanden en 1 dag mag deze u weer een tijdelijk contract aanbieden.
met vriendelijke groet,

Beoordeel dit antwoord:

Dit is altijd een lastige situatie vanwege het verschil tussen de theorie en de (haalbaarheid van de) praktijk. Kort gezegd komt het erop neer dat, als werkgever en werknemer deze constructie allebei willen, het gewoon mag (zie daarom ook het antwoord van mijn voorganger).

Echter, als de constructie alleen bedoeld is om te voorkomen dat de werkgever vast zit aan een contract voor onbepaalde tijd maar de werknemer dat vaste contract het liefst wel had gewild, dan kan zo'n afspraak wel degelijk ongeoorloofd zijn (Google maar op "LJN: BW6495").

Maar dan de praktijk: als je tegen je werkgever zegt dat je alleen een vast contract wil loop je de kans dat je je baan voorgoed kwijt bent. En als je eerst akkoord gaat met de constructie en je wil hem later (als je weer werkt) alsnog aanvechten, dan zal de verhouding op de werkvloer waarschijnlijk voorgoed verstoord zijn. Bovendien moet je dan nog kunnen bewijzen dat je eigenlijk altijd al een vast contract wilde en dat je werkgever dat ook wel wist.

In het geval van de uitspraak waarnaar ik verwees (LJN: BW6495) had de werknemer trouwens het gesprek, waarin de werkgever de constructie voorstelde, stiekem opgenomen. Ik zou je dit echter niet zomaar willen adviseren, want veel zul je daarmee uiteindelijk niet winnen. Immers: hoe prettig is het om bij een werkgever te blijven werken waarmee de verhoudingen zo verstoord zijn?

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag