Stel vraag

Particulier


Ik en mijn toekomstige ex-partner wonen allebei in Duitsland en werken in Nederland. Waarbij vermeld moet worden dat ik zodra ons huis in Duitsland verkocht is, ik terug naar NEderland ga.
We hadden een Nederlandse advocaat in de arm en uit navraag bleek dat de scheiding in Nederland afgehandeld kon worden. Echter nu heeft mijn toekomstige ex-partner (TEP) een duitse advocaat in de arm genomen en geeft aan dat de kinderalimentatie moet volgens het duitse recht. De partneralimentatie kan volgens mijn TEP gewoon via Nederlandsrecht. In hoeverre is het zinvol om alles via het Duitserecht te laten verlopen? Of kan de scheiding via Nederlandsrecht en de kinderalimentatie via de Düsseldorfse Tabelle (Duitse recht)?

En in hoeverre verschilt de kinder- en partner alimentatie in Nederland ten opzichte van het Duitse recht?
Let wel ik ben mij er van bewust dat ik kinder- en partneralimentatie moet betalen en doe dat al.

De Nederlandse rechter mag m.i ook de kinderalimentatie afhandelen maar dan op basis van het Duitse recht. De Duitse advocaat vindt dat natuurlijk niet zo fijn. Maar dan houdt u wel alles in een procedure en dat scheelt geld.

Beoordeel dit antwoord:

Ik ben met Monique Ferwerda eens. Als uw Nederlands advocaat steun zou nodig hebben bij de toepassing van Duits recht zallen wij graag helpen.

Beoordeel dit antwoord:

Inderdaad is wat betreft de kinderalimentatie Duits recht van toepassing. Indien u en uw vrouw een akkoord bereiken betreffend de kinderalimentatie is er in principe helemaal geen rechter nodig. U kunt ik Duitsland bijvoorbeeld bij het Jugendamt een akte tekenen waarin u zich verplicht om alimentatie te betalen. Natuurlijk is het altijd zinvol om op voorhand eventjes door een advocaat te laten berekenen hoeveel alimentatie u volgens de Düsseldorfer Tabelle zult moeten betalen. Hierbij is het ook belangrijk dat er als u weer in Nederland woont, rekening wordt gehouden met het zogeheten koopkrachtverschil tussen Duitsland en Nederland.

Wat betreft de scheiding lijkt het mij zinvol om de scheiding in het land in te dienen waarvan het recht op het huwelijk van toepassing is. Indien u dus volgens Nederlands recht getrouwd bent in Nederland en indien u volgens Duits recht getrouwd bent in Duitsland. Indien namelijk bijvoorbeeld een Duitse Zugewinngemeinschaft door een Nederlandse rechter verdeelt moet worden, zal de rechter hiervoor een deskundige moeten vragen. Hierdoor ontstaan vrij hoge kosten.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag