Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Ik bezit een appartement op de bovenste verdieping, direct onder een plat dak.

Het dak bleek aan vernieuwing toe (aldus dakrapportages), sinds oktober 2013 last van schimmelvorming aan plafonds en wanden.

Onafhankelijk expert heeft geconcludeerd dat dit door koudebrug(gen) komt doordat het dak niet geïsoleerd is (dak stamt uit jaren 60).

VVE aansprakelijk gesteld (al in 2014!!! Nu ruim 20 maanden met VVE in de clinch)

VVE weigert iedere vorm van aansprakelijkheid.
Onlangs zelf concept kort geding naar VVE verzonden, maar vraag mij toch af:

wat zijn mijn rechten in deze?
Is de VVE aansprakelijk?

Volgens VVE niet, omdat dit niet onder opstal valt. Ik heb hier geen boodschap aan of schade wel/niet onder verzekering valt.

Wat raad u mij aan?

Dak is inmiddels vervangen met goede isolatie.

Een en ander is geregeld in uw modelreglement dat van toepassing is verklaard in de notariële akte van splitsing. Hierin staat vermeld welke delen van het gebouw "gemeenschappelijk" zijn.

Het dak is naar mijn weten in alle gevallen gemeenschappelijk; de vervangingskosten daarvan komen voor rekening van de VVE.

De isolatie ligt iets moeilijker: gelet op de leeftijd van uw gebouw (jaren 60), staat er waarschijnlijk niets in het modelreglement vermeld over isolatie, omdat dat toen nog niet echt leefde. Het oude dak is niet geïsoleerd, dus de isolatie is een verbetering zou de vve kunnen stellen. U kunt daar tegenover stellen dat er tegenwoordig geen on-geïsoleerde daken meer zijn en dat het feit dat het dak ongeisoleerd is, schade toebrengt aan uw appartement. Een lastige discussie.

De Algemene vergadering van de VVE kan besluiten dat isolatie als gemeenschappelijk deel moet worden beschouwd, maar ik weet uiteraard niet of de algemene vergadering van de VVE hiertoe bereid is

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Hartelijk dank voor je snelle bericht.
Mag ik aannemen dat wanneer er in de ALV is besloten tot nieuwe dakdekking, incl. isolatie, waarbij de rekening is betaald door de VVE, dat de VVE de isolatie ziet als gezamenlijk / openbare ruimte?

Inmiddels heb ik een concept dagvaarding richting de VVE gezonden, mag ik deze aan u doorsturen opdat u haar inhoudelijk juridisch kunt checken?
Uiteraard tegen een (kleine?) vergoeding?

Ik ben voornemens om de dagvaarding maandag 3 augustus bij de (kanton)rechter in te dienen.
Alvast dank voor uw reactie.

Met vriendelijke groet,

.


Met het besluit van de ALV en de opdracht vanuit de VVE staat nu vast dat het om een gemeenschappelijk deel van het complex gaat, incl. isolatie.

U geeft aan dat u een kort geding wenst op te starten, daar gelden enkele aanvullende "spelregels" voor die ik ook voor u zal uiteenzetten.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag