Stel vraag

Politie, Justitie

Particulier


Ik ben vorige week op Defqon.1 aangehouden voor het overtreden van de Opiumwet. Ik heb daar mijn zakken leeg gemaakt en had het volgende bij:
- 5 xtc pillen
- 1 gram ketamine
- 2 capsules 4-FMP

Nu heb ik gelezen dat 4-FMP op het moment nog niet strafbaar is en dat ketamine onder de Geneesmiddelenwet valt.

Ik heb daar niet ter plekke een boete moeten betalen omdat ze de 4-FMP moesten testen. Wanneer het echt 4-FMP blijkt te zijn, kon het anders aflopen zeiden ze..

Kunnen jullie mij meer duidelijkheid geven over de 5 xtc pillen en de gram ketamine.. Ik lees overal dat ketamine onder de Geneesmiddelenwet valt en dus niet onder de Opiumwet..

Kunnen jullie mij een indicatie geven van wat er nog te gebeuren staat?

Wat betreft de ketamine: dit is wel degelijk strafbaar. Art. 40 van de Geneesmiddelenwet bepaalt dat het voorhanden hebben of verhandelen van bepaalde middelen zonder vergunning strafbaar is. Het is dan wel relevant of het in farmaceutische vorm is of niet. Maar áls het al strafbaar is, dan is 1 gram niet zoveel dat het vermoeden van handel bestaat. De straffen voor eigen gebruik zijn een stuk lager dan voor handel van ketamine.

Wat betreft de XTC: dit is ook strafbaar (tenminste als het goede bestanddeel ten laste wordt gelegd, want XTC staat als zodanig niet op de opiumlijst. Hier wordt door het Openbaar Ministerie nog wel eens een fout gemaakt). Vijf pillen kan nog worden verkocht als "gebruikershoeveelheid".

Wat betreft de 4-FMP: dit staat inderdaad niet op de opiumlijst. Het bezit is dus niet strafbaar. Wel kan je vervolgd worden voor het aanbieden van middelen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid, maar dan moet het Openbaar Ministerie bewijzen dat je het wilde verkopen.

Het is moeilijk om te zeggen wat je nu kan verwachten. De kans is groot dat je een strafbeschikking krijgt. Als je deze strafbeschikking betaalt dan beken je schuld. Dit komt dan op je strafblad. Ik adviseer je om eerst contact op te nemen voordat je overweegt een strafbeschikking te betalen. Je moet wel snel zijn, want als je niet binnen 14 dagen in verzet gaat, dan staat de strafbeschikking alsnog vast en kom je er niet meer onder uit.
Als je geen strafbeschikking krijgt, dan kan het zijn dat je gedagvaard wordt. In dat geval moet je voor de rechter verschijnen.
In beide gevallen is het verstandig om een advocaat te raadplegen. Als je nog vragen hebt kan je altijd(vrijblijvend) contact met mij opnemen.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag