Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ik ben via een uitzendbureau werkzaam in fase B bij een fabriek in de zuivelindustrie. Mijn eerste fase B contract is begonnen in december 2012. Per definitie zou ik dus tot december 2014 in fase B voor dit bedrijf kunnen werken.
Afgelopen week werd er per nieuwsbrief een vacaturestop aangekondigd. Nu blijkt dus dat mijn huidige fase B contract liep tot 23-6 (afgelopen week dus). Het is al meerdere keren gebeurd, dat mijn contract al was afgelopen en ik niet werd benaderd door het uitzendbureau. Zo ook dus deze keer.
Echter, wat zijn nu mijn rechten en plichten als werknemer: kunnen ze nu deze week bv. zeggen: je contract is afgelopen, einde verhaal, terwijl ik op dit moment wel "gewoon" aan het werk ben (zonder lopend contract)?
En wat zijn de plichten van mijn werkgever/uitzendbureau, hadden ze me in moeten lichten, of hebben ze nu verplichtingen jegens mij, omdat ik wel aan het werk ben, een soort stilzwijgende verlenging, zeg maar?

Als ik het goed begrijp bent u na 23 juni gewoon weer op het werk verschenen, uw werkzaamheden verricht en niemand (de werkgever) die u naar huis heeft gestuurd?
In dat geval is er, op grond van het reguliere arbeidsrecht, sprake van een stilzwijgende verlenging.
De wet bepaalt: indien de arbeidsovereenkomst na het verstrijken van de tijd door partijen zonder tegenspraak wordt voortgezet, wordt zij geacht voor dezelfde tijd, doch telkens ten hoogste voor een jaar, op de vroegere voorwaarden wederom te zijn aangegaan.
Hetzelfde geldt, wanneer in de gevallen waarin opzegging nodig is, tijdige opzegging achterwege blijft en de gevolgen van de voortzetting der arbeidsovereenkomst niet opzettelijk zijn geregeld.

Heeft u verder de op u van toepassing zijnde CAO al goed doorgenomen?! Mogelijk dat men daarin het een en ander heeft geregeld over opzegging/stilzwijgende verlenging.

Beoordeel dit antwoord:

Bedankt voor uw aanvullende informatie.

Zoals ik het lees heeft het detacheringsbureau uitgesloten dat er na 23 juni 2014 (stilzwijgend of mondeling) nog een mogelijkheid bestond tot verlenging van uw arbeidsovereenkomst.
Aangezien u aangeeft dat u in het verleden er vaker achteraan moest gaan, raad ik u aan om dat in dit geval ook zeker te doen. Zoals u namelijk zelf al aangeeft heeft u in Fase B de mogelijkheid om tot december 2014 op basis van (een) tijdelijk contract(en) te werken, zonder dat het detacheringsbureau u vast in dienst moet nemen.

Ik raad u ook aan om in de gaten te houden of u ook betaald wordt voor de werkzaamheden die u na 23 juni heeft verricht. U heeft dan weliswaar niet gewerkt op basis van een arbeidsovereenkomst, aangezien die al verstreken was, maar uw werkgever heeft u ook niet naar huis gestuurd. Hierdoor heeft hij ingestemd met het voortzetten van uw werkzaamheden, waardoor hij een vergoeding aan u verschuldigd is.

Mocht u nog vragen hebben, kunt u uiteraard gewoon contact opnemen met mij.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt voor de snelle reactie, blijft bij mij 1 vraag steken:
Wanneer ik nu contact opneem met het uitzendbureau loop ik ook het risico om per direct naar huis te worden gestuurd, omdat ze het contract misschien niet (mogen) verlengen?


Moet u per week een werk(uren)briefje inleveren bij uw detacheringsbureau? Of wordt uw salaris automatisch overgemaakt?
In het geval van een werk(uren)briefje zou het detacheringsbureau er al achter gekomen moeten zijn dat er hier iets niet klopt.

Ik ben bang dat u er helaas niet onderuit komt om contact op te nemen met het detacheringsbureau. Bijvoorbeeld omtrent de vergoeding die u zou moeten krijgen van afgelopen week.
Realiseert u zich wel dat het nadelige gevolgen voor u kan hebben, als u nu werkt zonder een geldig contract, aangezien verlenging uitdrukkelijk is uitgesloten door het detacheringsbureau. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat u nu mogelijk niet verzekerd bent voor bedrijfsongevallen/beroepsziektes.

Ik hoop voor u dat het contract nogmaals verlengd kan worden en anders dat het detacheringsbureau u zo spoedig mogelijk elders kan plaatsen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Het salaris wordt automatisch per week overgemaakt. Er wordt gewerkt middels een "inklok-systeem", ik hoef geen briefje in te vullen.
Rest mij niets anders dan contact op te nemen met het uitzendbureau. In ieder geval bedankt voor uw reacties.


Mogelijk dat u nog in gesprek kan gaan met de zuivelfabriek, P&O. Wie weet wat zij voor u kunnen betekenen.
Ik snap dat dit een vervelende situatie voor u is. Vind het persoonlijk ook vreemd dat niemand er nog op teruggekomen is, aangezien het dus middels een inklok-systeem gaat. Uw tijden worden geregistreerd, waar men gewoon inzicht in kan hebben.

Ik wens u veel succes!
Mocht u (naderhand) nog vragen hebben, stel ze dan gerust.

Beoordeel dit antwoord:

Volgens mij ligt de situatie anders. De overeenkomst is stilzwijgend verlengd, vacaturestop e.d. of niet. Fase B kent maximaal 8 tijdelijke contracten / maximaal 2 jaar. Denkt het uitzendbureau daar anders over, kan ik voor u tewerkstelling en loon vorderen.
Arbeidsrecht is mijn specialisatie en ik help u hier graag bij. Neem voor meer informatie gerust vrijblijvend contact met me op.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Ik ben inderdaad een gesprek aangegaan: Ik kan op dit moment zeggen, dat mijn huidige contract in ieder geval nog met 3 maanden verlengd wordt. Bovenstaande is op dit moment (gelukkig) niet van toepassing. In ieder geval wil ik u hartelijk danken voor de antwoorden!



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag