Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ik ben vanuit een winkel overgestapt naar het hoofdkantoor.
Bij die overstap is mijn bonusregeling die ik had vanuit de winkel kreeg
berekend en weggezet in mijn uurloon.Na 1 jaar kreeg ik de functie voor onbepaalde tijd. 8 weken later werd besloten om mij terug te plaatsen in de winkel ivm kosten besparing op het hoofdkantoor.
Nu willen ze de 0.80 uit mijn uurloon halen omdat die toeslag was berekend op een bonus stelsel die ik elk jaar uitgekeerd kreeg als ik mijn targets haalde. Nu moet ik terug de winkel in en kan ik weer opnieuw een bonus verdienen (wat in deze tijd bijna niet meer haalbaar is). Kunnen ze nu 0.80 uit mijn uurloon halen of heb ik recht op het uurloon wat ik nu 1.5 jaar heb?

Niet zomaar: daarvoor zijn van belang uw instemming, wat in de arbeidsovereenkomst is bepaald en wat redelijkerwijs van u gevergd kan worden.

Ten eerste is van belang is wat er in de arbeidsovereenkomst staat. Is daarin niets bepaald over het mogen omzetten van uurloon in een bonusregeling, dan kun je dus in beginsel het uurloon wat u momenteel heeft claimen. Er is echter een maar. en dan kom ik toe aan het tweede punt, namelijk dat soms toch afgesproken arbeidsvoorwaarden, waartoe ook loon en bonussen behoren, op grond van gewijzigde omstandigheden gewijzigd worden. Dat kan:
1. met instemming van de werknemer;
2. als er een eenzijdig wijzigingsbeding in de zin van artikel 613 ven boek 7 van het Burgerlijk Wetboek is overeengekomen.
Dan is er in de arbeidsovereenkomst een beding opgenomen waarin staat dat de werkgever zich het recht voorbehoudt om eenzijdig, dus zonder toestemming van de werknemer, de arbeidsovereenkomst te wijzigen. Een werkgever mag zich alleen op zo'n beding beroepen als hij kan aantonen dat hij een zodanig zwaarwichtig belang heeft dat het belang van de werknemer, dat door de wijziging wordt geschaad, daarvoor naar alle redelijkheid moet wijken. De vraag is of een kostenbesparing als een dergelijk zwaarwichtig belang kan gelden, want het moet niet alleen gaan om zwaarwegende bedrijfseconomische en organisatorische omstandigheden, zoals een noodzakelijke reorganisatie. Ook moet de werkgever aantonen dat onder dergelijke omstandigheden de ongewijzigde regeling naar redelijkheid onaanvaardbaar is.
3. Als dat in het kader van goed werknemerschap gevergd kan worden van de werknemer.
Dan moet het wel gaan om een redelijk voorstel van de werkgever dat verband houdt met gewijzigde omstandigheden op het werk. Of daaraan bij u voldaan is, betwijfel ik. U geeft immers aan dat het behalen van een bonus niet haalbaar is, hetgeen uw werkgever ook bekend behoort te zijn. Het gaat om een in uw salaris opgenomen bonusregeling, wat nu reeds 1,5 jaar een vast looncomponent is. Naar ik aanneem was het daarvoor ook al min of meer een vast looncompenent geworden, anders was het niet meegenomen in het nieuwe uurloon. Het komt er nu op neer dat de werkgever een bestendig vast looncomponent in een variabel looncomponent wil omzetten, terwijl hij behoort te weten dat u daardoor benadeeld zult worden. Ik zou hiermee dus niet zomaar akkoord gaan, indien in uw arbeidsovereenkomst niets is bepaald over een wijziging van voorwaarden. Ook hier geldt dat de werkgever een 'zwaarwichtig belang' moet aantonen, waardoor uw belangen naar redelijkheid moeten wijken, zoals ik onder 2. besproken heb.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag