Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Ik ben sinds 5 jaar gescheiden. Het koophuis ben ik in blijven wonen. Ik betaal de kosten/lasten/hypotheek. In het convenant zijn we overeen gekomen dat als mijn zoon 21 wordt, ik het huis koop/verkoop. De overwaarde wordt verdeeld, min een bedrag wat ik nog tegoed heb.
Nu gaat hij een persoonlijke lening afsluiten bij mijn bank, waar hij geen enkele rekeningen heeft lopen. Kan het dan zijn wanneer hij niet aan zijn verplichtingen voldoet, er op mij verhaal wordt gehaald, vanwege de hypotheek die daar loopt op een huis met een behoorlijke overwaarde.
Hoe kan ik dat vast laten leggen, zodat dit niet ten koste van mij gaat?
Ik heb in de afgelopen jaren ook al ruim € 1700,- moeten voorschieten voor hem, wat ik nog tegoed heb, wat ik op papier heb laten zetten en ondertekenen, mede in samenspraak met de mediator die bij de scheiding aanwezig was, zodat ik dat uiteindelijk van zijn deel van de overwaarde terug ga ontvangen.
Ik hoor graag van u.

Is uw zoon al 18 jaar oud? Dan bent u financieel niet niet meer aansprakelijk voor de lening die hij aangaat. Wel blijft u mogelijk onderhoudsplichtig. Maar woont uw zoon bij u of bij uw ex-partner. Dient de alimentatie niet eens te worden gecheckt?

Beoordeel dit antwoord:

Probeer hem zo ver te krijgen dat hij ervoor tekent richting de bank dat dit niet ten laste van uw deel van de overwaarde kan gaan. Als hij schulden blijft maken, zou u ook nog aanpassing/wijziging van het convenant kunnen verzoeken/vorderen. Desgewenst kan ik u adviseren of bijstaan.

Beoordeel dit antwoord:

Wat een nare situatie. Wanneer uw ex-man zijn verplichtingen niet nakomt, zijn schuldeisers gerechtigd om verdeling te vorderen van de woning. Dit komt er in de praktijk op neer dat het huis verkocht moet worden (wellicht aan u) en de schuldeisers zich uit uw ex-mans deel van de overwaarde zullen voldoen. Of de bank mogelijkheden heeft om de schuld van uw ex-man rechtstreeks op u te verhalen uit hoofde van de hypothecaire lening, durf ik niet met zekerheid te zeggen maar acht ik onwaarschijnlijk.

Ander punt: het beding dat u bent overeengekomen bij echtscheiding - verdeling woning wanneer zoon 21 - is vermoedelijk nietig (ongeldig), omdat een afspraak om van verdeling af te zien maar voor maximaal vijf jaar mag worden gemaakt, als ik u goed begrijp heeft u deze afspraak voor een langere periode dan vijf jaar gemaakt. Als dat zo is dan kunt u verdeling eisen en de woning ofwel kopen ofwel verkopen en zo deze band met uw ex-man verbreken.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag