Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ik ben op dit moment al bijna 10 jaar werkzaam bij hetzelfde bedrijf. Nog nooit eerder langdurig ziek geweest bij andere bedrijven. Sinds 2013 is er bij mij colitis ulcerosa vastgesteld door een maag darm lever arts. Sindsdien heb ik het tot nu toe 3 keer pas meegemaakt dat ik daardoor langdurig uit de running ben.

Mijn werkgever weet dat ik een chronische aandoening heb, maar naar mijn gevoel wordt er geen rekening gehouden met mijn aandoening elke keer als ik terugkeer. Geen gesprek of afspraken over mijn aandoening of hoe ik dit samen met mijn werkgever kan voorkomen in de toekomst.

Pas recentelijk kreeg ik mijn nieuwe werkrooster, in eerste instantie om de week op 2 verschillende tijden werken in de ochtend . Ik heb kunnen regelen dat ik 1 vaste tijd kon krijgen, zodat ik toch regelmaat heb met eten/drinken.

Met mijn chronische aandoening ben ik sneller moe dan andere, langer werken dan 8 uur is niet haalbaar. Ik heb ook vaak gevraagd of ik niet de hele dag de maximale loop afstanden hoef af te leggen , sinds kort wordt er echter van mij verwacht dat ik hetzelfde kan als een gezonde werknemer.

Door colitis ulcerosa ben ik extra kwetsbaar voor corona.

Daarom mijn vragen , wat zijn mijn rechten en plichten als werknemer met colitis ulcerosa en mag mijn werkgever mijn chronische aandoening negeren?

U zou uiteraard in gesprek kunnen gaan met een uw werkgever om samen te overleggen of er mogelijkheden zijn om uw werk dusdanig aan te passen dat er (meer) rekening wordt gehouden met uw aandoening en de onvoorspelbare en vervelende klachten die dat kan geven. Indien u (weer) ziek zou worden en zich zou ziek melden, zal de werkgever een afspraak met de bedrijfsarts moeten maken voor u. Indien de werkgever dat niet zou doen, zou u een deskundigenoordeel kunnen overwegen bij het UWV. Maar ook nu al zou u kunnen aandringen op een afspraak bij de bedrijfsarts. Ik adviseer u e.e.a. met de bedrijfsarts te bespreken en aan te dringen op een advies aan uw werkgever over hoe om te gaan met uw ziekte. Overigens bent u niet verplicht om medische informatie aan uw werkgever te verstrekken.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag