Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ik ben nu ongeveer 3 maanden in dienst in de horeca in de afwas onder een nul uren contract. Het komt wel eens voor dat ik op mijn werk verschijn en dat er te weinig werk is en ik dan weer naar huis gestuurd word. Is mijn baas dan verplicht mij die dag toch uit te betalen? Ik ben 19 jaar en zou graag willen weten wat nu eigenlijk in de horeca mijn uurloon zou moeten zijn. Ik las 4,60 euro maar is dit waar? Zijn er ook mogelijkheden om teruggave bij de belasting, hier heb ik over gehoord maar weet niet of dit waar is en wat ik dan kan terug vorderen.

Beste vraagsteller.

In de horeca geldt het volgende:
Ben je ingeschaald in functiegroep I, II of III en beschik je niet over een relevant branche-erkend vakdiploma of voldoende ervaring, dan kun je in een wachtperiodiek worden ingeschaald (wettelijk minimumloon, maximaal vier wachtperiodieken). Een wachtperiodiek eindigt op 31 december van ieder jaar en omvat minimaal één kalenderjaar. Als je bij dezelfde werkgever van functie verandert mag de wachtperiodiek niet opnieuw worden toegepast. Behaal je tijdens het dienstverband een voor jouw functie relevant vakdiploma, dan heb je per direct minimaal recht op inschaling conform het cao-loon behorend bij de functiegroep.

Het minimumloon bedroeg per 1 januari 2012 € 4,61. Per 1 januari 2013 bedraagt dit € 4,69 voor iemand van 19 jaar. http://www.derechtzaak.com/arbeidsrecht/nieuws/3/minimumlonen-1-januari-2013/

Wat betreft het naar huis gestuurd worden geldt bij een oproepcontract dat een oproepkracht dan tenminste voor 3 uur moet worden uitbetaald. Voor meer informatie verwijs ik je naar een handig boekje van FNV http://issuu.com/vakcentralefnv/docs/rechtenkaart_kruimelcontracten?mode=window&backgroundColor=%23222222.

Als oproepkracht heb je meer rechten dan je denkt! Indien mocht blijken dat je over de afgelopen periode te weinig salaris hebt ontvangen, help ik je graag.

Ik hoop je vraag hiermee te hebben beantwoord.




advocaat

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag