Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ik ben moslima en werk in een ziekenhuis. Kan ik op grond van mijn religieuze uitingen bv het weigeren van een hand van mannelijke patienten ontslagen worden? Rekening houdend ermee dat er niet in mijn contract staat dat ik verplicht ben om handen te schudden. Zo ja? Heb ik dan nog recht op een WW uitkering of beland ik dan in de bijstand?

In het algemeen wordt het in onze Nederlandse cultuur zeer op prijs gesteld als u patienten zonder aanzien van de persoon en zonder onderscheid te maken tussen mannen en vrouwen een hand geeft. Dat kan bij uw beroep horen. Arbeidsrechtelijk komt de vraag dan op of u nog wel goed kunt functioneren als u categorisch weigert mannelijke patienten een hand te geven. Het is voorstelbaar dat uw werkgever onder die omstandigheden van u de uitoefening van een andere baan binnen het ziekenhuis mag verlangen waarbij geen of nauwelijks contact met patienten nodig is.

Als u met inachtneming van de beperkingen die u zichzelf oplegt aan alternatieve oplossingen redelijke medewerking blijft weigeren, wordt de kans groter dat uw werkgever goede redenen heeft het dienstverband met u te willen beƫindigen. Zolang dit geen dringende reden oplevert (ontslag op staande voet) en u voldoende arbeidsverleden heeft, zult u doorgaans aanspraak kunnen maken op een WW-uitkering. UWV zal van u mogen verlangen dat u serieuze sollicitatie-inspanningen verricht naar beschikbare functies die u wel zonder beperkingen kunt en wilt uitvoeren.

Indien u moeite heeft mannen een hand te geven, zal ook de maatschappelijke twijfel kunnen opkomen waarom u dan toch in Nederland wilt blijven wonen en waarom u voor de uitoefening van een beroep in Nederland c.q. de westerse samenleving heeft gekozen waarbij een hand van een man schudden er nu eenmaal bij hoort. Het staat u vrij een ander beroep te kiezen en in uw inkomen te voorzien waarbij handen schudden van mannen niet van belang is.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag