Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Ik ben momenteel 26 weken zwanger van mijn ex.
mijn ex heeft meerdere malen ontkent de biologische vader te zijn en heeft ook vaak gezegd niks te maken te willen hebben met het kind.
Hij is ook schuldig verklaard aan meerdere strafrechtelijke feiten.
Daarnaast heeft hij een drugs verslaving.
Ik wil voorkomen dat hij na de geboorte nog de mogelijkheid heeft om gezag of omgang te krijgen van/met mijn kind, tot m'n kind zelf beslist contact met de vader te willen.
Hoe groot is de kans dat dat toch gebeurd en welke stappen moet ik nemen om het te voorkomen?

Goedemorgen,

Gefeliciteerd met uw zwangerschap. Als u niet getrouwd was, dan is de biologische vader niet automatisch juridisch vader. Hiervoor zou hij uw kind erkend moeten hebben bij de gemeente.

Het is naar mijn mening niet mogelijk om de verwekker bij voorbaat uit te sluiten van gezag en omgang. De verwekker kan de rechtbank vervangende toestemming voor erkenning vragen, zodat hij juridisch vader wordt. Daarmee kan hij gezag en omgang vragen. U zou dan verweer kunnen voeren en afwijzing van het gezamenlijk gezag en afwijzing van/ontzegging van de omgang kunnen vragen.

De rechtbank beoordeelt op basis van de feiten en omstandigheden of er zwaarwegende belangen zijn om erkenning, gezag en omgang af te wijzen (artikel 1:377a BW).
Zie voor het wetsartikel http://maxius.nl/burgerlijk-wetboek-boek-1/artikel377a

De door u genoemde punten (criminele activiteiten, drugsverslaving) zouden kunnen kwalificeren als zwaarwegende omstandigheden.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dankuwel !



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag