Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ik ben ivm chronische ziekte bezig met een revalidatietraject om weer volledig 40 uur werkzaam te zijn. Ik heb ben voor dit traject met medeweten van mijn leidinggevende aangemeld door de bedrijfsarts en heb mijn werkzaamheden intussen opgebouwd naar ca. 34 uur. De bedrijfsarts stapt er nu tussenuit en geeft aan dat ik over de hoeveelheid werk en de prioriteit van de werkzaamheden moet overleggen met mijn leidinggevende. In een poging dit te doen geeft deze echter aan dat het traject nu lang genoeg heeft geduurd en dat als ik niet heel snel fulltime werk mijn vaste contract zal worden omgezet naar een parttime contract van 36 uur. Ik voel me nu gedwongen om te snel de uren weer op te bouwen wat mijn gezondheid absoluut niet ten goede komt. Is zo'n contractswitch toegestaan?

Op het eerste gezicht lijkt mij dit zeker niet kunnen. Natuurlijk moet je het werk afstemmen met je leidinggevende, maar je belastbaarheid dient toch echt beoordeeld te worden door een arts en niet door je werkgever.

Pas als de bedrijfsarts (of evt. het UWV als hierover een deskundigenoordeel wordt gevraagd) vindt dat je weer 40 uur per week kan werken kan je werkgever dit van je vergen.

Overigens speelt hierbij wel een rol hoe lang je al ziek bent en of het nog realistisch is om te denken dat je met je chronische ziekte uiteindelijk nog terug kunt keren naar 40 uur per week. Maar hoe dan ook: dat oordeel dient een arts te geven en niet je werkgever.

Bovendien is een evt. contractsaanpassing pas na 2 jaar (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid aan de orde. Win dan trouwens wel juridisch advies in!

Succes en vriendelijke groet,

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Ontzettend bedankt voor het snelle en uitgebreide antwoord. Ik ga zeker verder juridisch advies inwinnen.


Geen dank & succes!

Als je geen rechtsbijstandverzekeraar hebt en geen lid bent van een vakbond kun je ook overwegen contact op te nemen met mij of één van de andere arbeidsrechtjuristen hier. Wij helpen je graag tegen - altijd - een redelijk tarief.

Succes & vriendelijke groet,

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag