Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Ik ben inmiddels een jaar samen met mijn huidige partner. Hij heeft een zoon van bijna 4 uit een vorige relatie. De relatie tussen de ex-partner en mijn partner gaat moeizaam en stroef. Kort gezegd staat zijn ex-partner nergens voor open, wijst alles af wat we voorstellen. Mijn stiefzoon mag niet op verjaardagen komen, als mijn partner een dag vrij is, moet mijn stiefzoon toch naar kinderopvang etc. Nu is het zo dat we een vakantie aan het plannen zijn, een weekje kamperen in de Belgische Ardennen. Hiervoor hebben wij schriftelijke toestemming nodig van de ex-partner, welke ze op voorhand al afwijst. Ze staat er niet voor open en zegt als we hem toch meenemen dat ze aangifte gaat doen voor kindontvoering. Mijn partner heeft al drie keer eerder zonder enige weerstand het formulier ondertekend, zodat mijn stiefzoon met zijn moeder op vakantie kon. Wij willen het jongetje niet zijn vakantie ontzeggen en gunnen hem de wereld.

Nu is het zo dat in het ouderschapsplan geregeld is dat mijn partner recht heeft om drie volle weken van de zomervakantie met zijn zoon door te brengen. En ook om met hem op vakantie te gaan.

Ik heb ergens gelezen dat we gebruik kunnen maken van vervangende toestemming van de rechter, jammer dat het zover zou moeten komen, maar we willen niet langer ons dagelijks leven laten leiden door haar. We willen niet nog een vakantie die op het laatste moment toch niet doorgaat omdat ze mijn stiefzoontje alsnog niet mee laat gaan. Het heeft al te veel tranen gekost.

Iemand ervaring hiermee of tips? Let me know!

Indien de ex-partner van uw vriend weigert toestemming te verlenen, dan kunt u zich inderdaad wenden tot de rechter voor vervangende toestemming. Indien de moeder geen belang heeft bij het weigeren van deze toestemming, dan zal de rechter deze toewijzen.

Helaas komt het regelmatig voor dat ex-partner weigeren toestemming te verlenen voor dergelijke vakanties, soms met een goede reden, maar ook zonder valide reden.

Uiteraard ben ik u als advocaat op dit gebied graag van dienst.

Beoordeel dit antwoord:

Indien uw partner naast zijn ex met het gezag over zijn zoon is belast, kan er een procedure bij de rechtbank worden opgestart ter verkrijging van een beslissing van de rechtbank in deze over de vakantie. Ook zou, voor zo ver nodig, wijziging of uitbreiding van de omgangsregeling kunnen worden verzocht. Van belang is dat deze zaken binnen 6 weken na indiening van het verzoekschrift door de rechtbank zullen worden behandelt zodat u op korte termijn duidelijkheid kunt hebben over de op handen zijnde vakantie. Ik beschik over veel ervaring met dit soort zaken en sta u uiteraard graag bij.

Beoordeel dit antwoord:

Ik adviseer u zo spoedig mogelijk contact met een advocaat op te nemen. De tijd begint te dringen als het de komende zomervakantie betreft.
Ik hoor het graag als ik u verder kan helpen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag