Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Ik ben in bezit van een huis en een voltijds baan. Mijn partner werkt deeltijd. We bewonen het huis met ons gezin en hebben een stabile financiele situatie.

Door omstandigheden is een vriend van ons in diepe schuld terecht gekomen. Hiervoor is hij in een regio elders in schuldhulpverlening terecht gekomen. Dit is echter gestopt toen hij door zijn schulden zijn huis moest verlaten
Hij is daardoor nu dus dakloos, hij logeert tijdelijk op verschillende plekken. Dit brengt ook met zich mee dat hij niet met zn schulden kan worden geholpen omdat hij geen woonadres heeft.
Het zou hem erg helpen als ik hem onderdak kan bieden door een kamer aan hem te verhuren.

Het is mijn voornemen hem een kamer van 2x4m te verhuren omdat ik deze ruimte vrij kan maken. Hiervoor kan ik hem een vriendenprijs rekenen, ik help hem graag.

Nu heb ik over dit voornemen de volgende vragen:
- Wat zijn mijn verplichtingen als verhuurder? Ga ik een verbintenis aan waar ik niet meer vanaf kom? Het is de bedoeling hem een adres te geven zodat hij met zn schuld kan worden geholpen en dan weer een zelfstandige woning kan vinden.
- Wat zijn de financiele gevolgen voor mij? Als ik een kamer verhuur, wat zijn daarvan de gevolgen voor bijvoorbeeld de belasting? Als ik een lage huurprijs vraag, pikt de belastingdienst dit dan?
- Hoe kan ik ervoor zorgen dat eventuele deurwaarders die voor mijn vriend komen aanspraak maken op mijn bezitingen? Het is de bedoeling dat hij de kamer gestofferd krijgt en al zijn eigen spullen dar houd. Wat op zijn kamer is, is van hem. De rest is van mij.
- Zijn er andere aspecten die ik over het hoofd zie (voor hem en voor mij)? Zijn er zaken die we samen moeten vastleggen (huurovereenkomst)? Welke zaken moeten we daarin regelen?

Ik hoop dat bovenstaande situatie voor u duidelijk is en u me een goed advies kan geven. Ik vind het belangrijk om mijn vriend te helpen, maar dat mag niet tot problemen voor mijn gezin leiden.

Dank voor uw antwoord.


Beste vraagsteller,
best stelt u een huurovereenkomst op. Daarin moet u uw eigen roerende zaken aanwezig in de kamer niet vergeten te vermelden.

U kunt gebruik maken van de kamerhuurvrijstellingsregeling 2013,
die http://financieel.infonu.nl/belasting/108886-belastingvrij-verhuren-kamerverhuurvrijstelling-2013-2012.html.

Over de rechten en plichten van kamerverhuur kunt u het volgende lezen:
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/huurwoning/kamerverhuur

Onder die voorwaarden kunt u profiteren van de kamerhuur en tegelijkertijd uw vriend helpen. Door de aanwezigheid van het huurcontract zijn de vermogens gescheiden en is er geen sprake van een gedeeld huishouden of samenwonen in de zin van de wet.

De deurwaarder mag niet beslag leggen op uw zaken, alleen die in de verhuurde kamer staan.

Ik heb uw vraag geanonimiseerd.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag