Familie, Scheiden, Alimentatie
Particulier
Ja, als zij echt samenwonen en er is sprake van een duurzame huishouding en zij verzorgen elkaar en er is sprake van bijvoorbeeld diensten op 1 adres voor beiden laten komen, dan kan je stellen dat er sprake is van een situatie dat het erop lijkt dat zij samenleven alsof zij zouden zijn getrouwd en dan houdt de alimentatieverplichting voorgoed op. Let wel: een inschrijving van hem bij haar kan beslissend zijn. Wilt u meer informatie dan kunt u direct mailen met mij. Bij een procedure kan ik u mogelijk ook bijstaan.
Reactie van de vraagsteller
Dank voor uw snelle en heldere antwoord, het vervelende in deze situatie is dat er van inschrijving (waarschijnlijk) geen sprake is, dit is makkelijk mogelijk omdat zijn huis nog niet verkocht is.
Zijn er in deze situatie nog mogelijkheden waarbij de haalbaarheid ook nog redelijk is?
U zult het bewijs moeten leveren van de samenwoning. Er zijn gevallen bekend van gerichte getuigenverklaringen.
Reactie van de vraagsteller
Het voelt als een moeilijk haalbare zaak, om nu de omgeving te vragen om te getuigen lijkt mij niet echt een optie. Zijn er nog andere wegen die te bewandelen zijn, een redelijke kans van haalbaarheid in het achterhoofd nemend?
Het is een geval van de omstandigheden afhankelijk. Hieronder treft u de overwegingen aan van het gerechtshof, zo kunt u zelf een beoordeling maken. Een advocaat kan dat wellicht beter in de concrete zaak beoordelen. Maar hier hebt u een richtsnoer:
Op grond van artikel 1:160 BW eindigt de verplichting van een gewezen echtgenoot om uit hoofde van echtscheiding levensonderhoud te verschaffen indien de alimentatiegerechtigde opnieuw huwt, een geregistreerd partnerschap aangaat of met een ander gaat samenleven als waren zij gehuwd of als hadden zij een geregistreerd partnerschap aangegaan. Het hof stelt voorop dat, gelet op het onherroepelijke karakter van de sanctie van artikel 1:160 BW - de alimentatiegerechtigde verliest immers definitief een aanspraak op levensonderhoud jegens de alimentatieplichtige - de zinsnede in voormeld artikel ‘samenleven als waren zij gehuwd’ restrictief moet worden uitgelegd. Als cumulatieve criteria voor ‘samenleven als waren zij gehuwd’ gelden op grond van de rechtspraak in ieder geval: (1) de aanwezigheid van een affectieve relatie van duurzame aard die meebrengt dat men elkaar wederzijds verzorgt, (2) een samenwoning, (3) een gemeenschappelijke huishouding. De wederzijdse verzorging kan bestaan uit hetzij bijdragen in de kosten van de gezamenlijke huishouding, hetzij op andere wijze in elkaars verzorging voorzien.
Reactie van de vraagsteller
Gezien het hier een uitspraak van het gerechtshof betreft, is er al aardig wat aan vooraf gegaan.
Waarschijnlijk is een geschatte investering moeilijk te geven, laat staan de haalbaarheid.
Zeer bedankt voor het snellen en uitgebreide antwoord, ik ga eens nadenken wat ik hiermee kan en of ik de investering (zonder een redelijke kans op haalbaarheid) wil aangaan.