Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Ik ben in 2004 gescheiden. Op dat moment werd de kinderalimentatie vastgesteld op 225,00 euro per kind. In 2005 volgde een herziening van de alimentatie naar 125,00 per kind omdat het inkomen van mijn ex omlaag was gegaan. Nu vraagt mijn ex bij de rechtbank om vrijgesteld te worden van zijn betalingsplicht omdat hij netto nog slechts 700,00 euro per maand verdiend.
Mijn ex is eigen baas van een bedrijf in Duitsland. Hij voert een duitse boekhouding waar ik uiteraard geen zicht op heb. Ik heb geen idee of de inkomsten in het bedrijf werkelijk zo laag zijn, dan wel of hij zijn inkomen kunstmatig zo laag houdt.
Zelf verdien ik netto 2150 per maand, excl vakantietoeslag. Ik ben best bereid om de kosten voor de kinderen op me te nemen, maar over 2 jaar heb ik wel een uitwonende studerende dochter en een kind dat het VMBO gaat verlaten om naar het MBO te gaan.
Ik heb uit het schrijven van de rechtbank begrepen dat ik in verweer kan gaan. Ik vrees dat dit me slechts een dure rekening van de advocaat gaat opleveren en mogelijk nog een kleine bijdrage in de alimentatie voor de komende anderhalf jaar. Bovendien heb ik geen enkele garantie dat mijn ex volgend jaar niet opnieuw een verzoek gaat indienen voor vrijstelling.
Mijn vragen;
1. Is het verstandig om in verweer te gaan op basis van de huidige gegevens?
2. In hoeverre telt vermogen mee bij de bepaling van de hoogte van de alimentatie?
3. Is mijn ex verplicht een bijdrage te leveren aan de studiekosten van de kinderen als ze ouder dan 18 jaar zijn?
4. Is het verstandig om zelf te reageren op de brief die ik van de rechtbank heb gekregen in de hoop dat ze hiermee rekening houden bij het bepalen van de hoogte van de alimentatie, dan wel het toekennen van vrijstelling?
5. Wat me vooral steekt is dat hij voor 2012 wel een vliegvakantie boekt voor zichzelf en de kinderen, rookt en drinkt, een jaarkaart voor hemzelf en mijn zoon heeft van de favoriete voetbalclub, 3x per week de sportschool bezoekt, 2x per week betrokken is bij de voetbalvereniging en danslessen volgt en dus geen tijd heeft voor zijn kinderen buiten de regeling van 1x per 2 weken een weekend (waarbij de kinderen ook nog meestal mijn kant op komen).

Ik raad u aan hoe-dan-ook de stukken voor advies voor te leggen aan een advocaat. Deze kan dan beoordelen of het verstandig is verweer te voeren. Verder telt vermogen mee voor de hoogte van alimentatie, voorzover dat vermogen inkomen (zoals rente) met zich meebrengt. Studie kosten van meerderjarigen dient u ieder naar rato van uw netto maandinkomen te dragen. Als u wilt, kunt u stukken ter beoordeling naar mij toezenden.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag