Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Ik ben het slachtoffer van een medische fout (onjuiste diagnose). Het betrokken ziekenhuis stel ik hiervoor aansprakelijk. Ik heb inmiddels de verzekeringsmaatschappij van het ziekenhuis gesproken. Tijdens dit gesprek zijn mij vragen gesteld over mijn inkomsten. Wat hebben mijn inkomsten (in mijn geval een bijstandsuitkering) te maken met de medische fout? Had de personenschadedeskundige daar vragen over mogen stellen? Ik snap dat er vragen gesteld kunnen worden over werkzaamheden, i.v.m. restschade foute diagnose en herstel werkzaamheden. Maar het vragen stellen over inkomen en de bedragen in een verslag vastleggen vind ik te ver gaan. Ik heb 14 dagen de tijd om op het verslag van de personenschadedeskundige te reageren, dus wil ik weten of hij juist gehandeld heeft, of dat ik het verslag moet aanvullen.

Beste vraagsteller,

Kort en goed: uw inkomsten zijn van belang ter bepaling van de schade(omvang). Schade is het verschil tussen de hypothetische situatie zonder fout en de situatie met fout. Als u door de medische fout minder zou verdienen (uw salaris of overwerk wordt bijvoorbeeld niet volledig doorbetaald), dan leidt dat verlies van arbeidsvermogen die vergoed moet worden (als de fout wordt erkend). In de meeste letselzaken (zoals door een medische fout) is het verlies van arbeidsvermogen de grootste schadepost.

Ik adviseer u, wanneer u geen ervaring hebt met letselzaken, om een ervaren letselschadeadvocaat in de arm te nemen. Letselschade, en zeker medische aansprakelijkheid, is een lastig onderwerp. (De verzekeraar van) Uw tegenpartij is bij uitstek deskundig. Zij doen de hele dag niet anders dan dit soort zaken behandelen. Om enige zicht op een reƫele uitkomst te krijgen is het van belang dat u iemand in die arm neemt die dezelfde kennis heeft en u verder kan helpen. Voor de kosten hoeft u het niet te laten. Als aansprakelijkheid vast komt te staan, dan moet de verzekeraar de kosten van uw advocaat vergoeden. Komt de aansprakelijkheid niet vast te staan dan komt u in aanmerking voor een toevoeging (door de overheid gesubsidieerde rechtshulp).

Als u wilt ben ik bereid om vrijblijvend met u van gedachte te wisselen. U kunt contact opnemen via de knop [direct contact]. Hoe dan ook wens ik veel succes!

Beoordeel dit antwoord:

Beste meneer/mevrouw,

U stelt slachtoffer te zijn van een medische fout (onjuiste diagnose) en u hebt een aansprakelijkstelling verzonden naar het ziekenhuis. Verzekeraars van ziekenhuizen (Centramed en MediRisk) proberen dan in de regel een schaderegelaar in te schakelen die u komt bezoeken om met u te praten over de medische fout en de gevolgen hiervan voor u. Een van de onderwerpen die worden besproken zijn uw inkomsten. Een medische fout kan namelijk leiden tot arbeidsongeschiktheid en een verlies aan inkomsten (ook wel verlies aan verdienvermogen genoemd). Het is daarom niet ongebruikelijk dat de schaderegelaar dit onderwerp met u heeft besproken.

Omdat u een bijstandsuitkering ontvangt lijkt er geen sprake van een verlies aan verdienvermogen. Tenzij u de bedoeling had om weer te gaan werken met verloop van tijd, en de medische fout dit nu in de weg staat. Wanneer dit het geval is zult u aannemelijk (oftewel een minder zware bewijslast volgens de arresten Interpolis/Sas en Vehof/Helvetia van de Hoge Raad) moeten maken dat u zonder medische fout weer zou zijn gaan werken.

U ontvangt slechts een vergoeding van uw schade als tot erkenning van aansprakelijkheid wordt overgegaan. Vaak vindt een gesprek met een schaderegelaar van Centramed of MediRisk al plaats voor erkenning van aansprakelijkheid. Gebruikelijk is dat een medisch advies wordt ingewonnen (die niet altijd met het slachtoffer wordt gedeeld) en een standpunt over de aansprakelijkheid daarop wordt gebaseerd.

Bij erkenning van aansprakelijk zult u rekening moeten houden met het feit dat u (nu u een bijstandsuitkering ontvangt) volgens artikel 17 lid 1 Participatiewet een inlichtingenplicht hebt. Dit betekent dat u iedere vergoeding die u ontvangt via Centramed of MediRisk zult moeten melden aan het college van burgemeester en wethouders (in de regel een hierdoor ingeschakelde instantie). Het niet nakomen van deze inlichtingenplicht kan leiden tot een boete (artikel 18a Participatiewet) of intrekking, herziening of beƫindiging van uw recht op bijstand en terugvordering van de teveel verstrekte bijstand (artikelen 54 en 58 Participatiewet).

Gezien uw situatie raad ik, evenals mijn voorganger, u aan om een in letselschade gespecialiseerde advocaat in te schakelen. Die kan u namelijk optimaal bijstaan in deze situatie. U kunt een gespecialiseerde advocaat vinden via de website van de Vereniging van Letselschade Advocaten: https://www.lsa.nl/. U mag uiteraard ook contact met mij opnemen als u vragen hebt en/of overleg wilt plegen. Mijn contactgegevens kunt u vinden door op mijn naam rechts in uw scherm te klikken.

Met vriendelijke groet,

Marcel Schreijer

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag