Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ik ben een oproepkracht en word ziek

Ik werk in de sector toerisme - recreatie. Het werkaanbod fluctueert nogal en daarom heb ik een 0-urencontract. Dit vind ik prima, ik heb meer vrijheid dan gemiddeld.
Ik heb voor een toeristisch bedrijf afgelopen maandag gewerkt. Nu ben ik er woensdag achter gekomen dat ik corona heb (het gaat gelukkig allemaal goed). Ik had verderop deze week drie diensten van hetzelfde toeristische bedrijf geaccepteerd. Hoewel ik me prima voel, dien ik binnen te blijven en mag ik deze drie diensten niet werken: ik ben dus ziek.
Heb ik recht op een deel van mijn salaris?

Het contract spreekt over 1 wachtdag. Zoals ik het begrijp zou dan ik dan over 2 dagen 70% salaris mogen verwachten: ik had desalniettemin gerekend op deze drie werkdagen (en zij hadden gerekend op mijn arbeid).
De afdeling HR van het toeristische bedrijf geeft aan dat ik een 0-uren contract heb en bovendien ‘buiten de oproepperiode’ ziek ben geworden. Dat laatste begrijp ik niet goed.

Wie heeft gelijk? Heb ik recht op deelse doorbetaling bij ziekte?

Hartelijk dank voor jullie advies.

Vriendelijke groeten,

Op grond van de wet mag er in het arbeidscontract (of in de CAO) worden afgesproken dat er maximaal de eerste 2 dagen geen recht is op loondoorbetaling bij ziekte. Aangezien dit in uw contract staat en de wet deze beperking toe laat houdt dit helaas in dat u over de eerste dag geen doorbetaling krijgt (art. 7:629 BW).

Wat betreft het "buiten de oproepperiode ziek worden" zou dit moeten zien op werk waarvoor u nog niet opgeroepen bent. U kunt alleen doorbetaling krijgen over werk waarvoor u al opgeroepen bent. De overige twee dagen zouden daar dus in ieder geval onder moeten vallen.

Mogelijk heeft u recht op meer doorbetaling als u al langer dan 3 maanden werkt bij uw werkgever. Soms is er dan sprake van een rechtsvermoeden van een gemiddeld aantal werk per uur. Dit is afhankelijk van de omstandigheden van het geval en zou uitgezocht kunnen worden.

Desgewenst kunt u vrijblijvend contact met mij opnemen als u de situatie verder wilt bekijken of nog meer vragen heeft.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag