Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ik ben een ondernemer in de detailhandel met een fysieke winkel en heb besloten uit te breiden met een webwinkel. Hierop zou ik graag één van mijn best verkochte producten in de winkel verkopen maar mijn leverancier staat dit niet toe.
Is het mogelijk dat een groothandel mij, de ondernemer, verbied om zijn producten op internet te verkopen terwijl hij een selectief aantal ondernemers wel toestemming hiervoor geeft? Na eigen onderzoek is gebleken (volgens mij) dat het Europees Hof hierover uitspraak heeft gedaan in mijn voordeel (dus de groothandel kan dit mij niet verbieden).
Verder, als dit inderdaad het geval is, en ik dit aankaart bij de desbetreffende groothandel, heeft hij het recht om mij levering van zijn producten te weigeren?

Hallo,

Is het verbod opgenomen in een contract tussen u en uw leverancier?

Ik denk dat de uitspraken die u heeft gelezen betrekking hebben op het Europees mededingingsrecht, klopt dat? Dat schrijft inderdaad voor dat zulke verboden in sommige gevallen een misbruik van een machtspositie kan opleveren. Maar nogmaals, weet niet zeker of we het nu over dezelfde hoek hebben van de uitvoerige jurisprudentie-verzameling van het Hof.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Hartelijk dank voor uw reactie. Het staat niet contractueel vastgelegd. Daarom weet ik inderdaad niet of de jurisprudentie (Pierre Fabre Dermo-Cosmétique („PFDC”), inderdaad Europees mededingingsrecht) betrekking heeft op deze situatie. En zelfs als ik in deze situatie mijn gelijk zou hebben, en de leverancier mij niet mag verbieden te verkopen op internet, zit ik nog steeds met de angst dat ze zullen stoppen met het leveren van hun producten. Dit is dus erg belangrijk om te weten voordat ik zou aantonen dat ze juridisch gezien mij niets kunnen verbieden.

Met vriendelijke groet


Hallo,

Dank voor uw reactie. Ik snap uw zorgen heel goed.

Overigens hoeft deze jurisprudentie niet één op één van toepassing te zijn op uw geval. Er moet wel voldaan worden aan artikel 101 WVEU, waar dit arrest over gaat en de afspraken moeten niet vallen onder de uitzonderingen die het Werkingsverdrag geeft.

Maar veel meer dan een eventuele kennisgeving aan de Europese Commissie zie ik momenteel niet als praktische stap. Aangezien procederen een conflict teweeg zal brengen, waardoor u uw leverancier kwijt bent. En netjes vragen zal ook niet helpen, zo leert de ervaring.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag