Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Ik ben 60 jaar oud, de jongste bewoner van aanleunhuis, waarin de oudste bewoner 92 is geworden. Dit is sociale groepscomplex, met 3 verdiepingen, 25 appartementen, met gemeenschappelijke recreatie ruimtes en voorzieningen binnen en buiten pand, speciaal ingericht voor ouderen, namelijk: lift, geen stappen, automatisch openende deuren, gezamenlijke tuin met een rij van bergingen ernaast voor het opbergen van fietsen, scooters en scootmobiel, omgeven door betonnen paden en een oprit voor het bewegen met rollators, rolstoelen, scootmobiels en scooters.

3/4 van begane grond was tot lente 2020 gehuurd door kantoor.
In juli kregen alle bewoners de brieven van unitmanager van groot bekende kinderopvang met uitnodiging om tijdens vergadering het plaatsen van een grote kinderinstelling op onze locatie te bespreken. Er vonden bij elkaar 3 – 4 bijeenkomsten plaats, waarbij oude bewoners waren gedwongen om in te stemmen om deze kinderinstelling te plaatsen binnen ons complex, nog te plaatsen een aantal speeltuinen direct naast onze woning voor 55+ers, zonder behouden van enkele afstand- en geluidsoverlast normen, tevens met het gebruiken van onze gezamenlijke tuin ( ten koste van ons) en het blokkeren van betonnen paden hoewel dit voorzieningen voor ouderen zijn. Unitmanager is van plan om ons tuin af te schermen van ons. Daarnaast zijn de bewoners gedwongen om in te stemmen dat de voordeur van sociale blok zal worden gebruikt door tientallen kinderen en hun ouders, hoewel voormalig kantoor twee eigen ingangen heeft.

Het gaat om bedrijfsmatig kinderopvang voor kinderen vanaf 0 tot 12 jaar oud, een aantal groepen kinderen, 5 werkdagen per week, werktijden van 8 uur tot 18 uur.

Een aantal tegenstanders kregen te horen dat ze met de mening van de meerderheid akkoord moeten gaan.
Na de laatste bijeenkomst kreeg ik een aanval van de buren dat als ik daar niet mee ga instemmen, zal er opvang voor asielzoekers worden geplaatst in ons complex ( gemeld door de verhuurder bij de laatste bijeenkomst).
Daarna kreeg ik een bericht van verhuurder dat ik de enige ben die "klagen" heeft, dat hun beleid persoonlijke gespreeks is ( nu wel persoonlijk!), daarom ben ik uitgenodigd voor een gesprek bij hun op het kantoor om eerst verslag te tekenen en pas daarna een mogelijkheid te krijgen om de tekst rustig te bestuderen ( ze schrijven dat ze geen manipulatiebeleid hanteren).

Toen ik de wetten probeerde te bestuderen kreeg ik de indruk dat er geen bedrijfsmatig kinderopvang in gebouw met bestemming woning/zorg geplaatst mag worden, maar alleen maar gastouder opvang ter grootte van maximaal 6 kinderen. En dat beide vormen kinderopvang een vergunning bij de gemeente zouden moeten afvragen. Unitmanager beloofde in zijn brieven dat eind september het plaatsen opvang goedgekeurd zou zijn. In een openbare site van overheid had ik geen aanvraag vergunning, noch geen weigering om te verstrekken vergunning gevonden op onze locatie.
Als goede argumenten noemde unitmanager voorbeelden van de ligging van soortgelijke kinderinstellingen in andere aanleun- en verpleeghuizen. Bij het zoeken naar antwoorden op internet vond ik rechterlijke uitspraken, waaruit volgt dat vergelijkbare kinderopvang van hetzelfde bedrijf werd geopend zonder beslissing van dezelfde verhuurder en zonder vergunning van de gemeente. Blijkbaar op basis van privé-overeenkomsten met oude huurders.

Mijn vragen zijn:
-kan er conform de wet een bedrijfsmatig kinderopvang geplaatst worden binnen aanleunhuis?
-kan er een asielzoekerscentrum geplaatst worden binnen aanleunhuis?
-kunnen kinderspeeltuinen geplaatst worden in direct omgeving met de deuren naar binnentuin, ramen en balkons van sociale woning ( zonder behouden enkel afstand)?
-kan een gezamenlijke tuin van instelling voor 55+ers worden gebruikt door andere huurder / een bedrijf ?
-kan de voordeur van sociale bewoners worden gebruikt door een bedrijf?
-mag een bedrijfsmatig kinderopvang worden geplaatst zonder vergunning van de gemeente, maar alleen op basis van het instemmen van bewoners van sociale pand?
-mag unitmanager van soortgelijk bedrijf privé afspraken maken met de bewoners van sociale huurwoning, zijn deze afspraken rechtvaardig?


Bedankt bij voorbaat.

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag