Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Ik ben 16 jaar, mag ik mijn dyslexie verklaring opsturen terwijl mijn ouders dat niet willen?

Ik ben 16 jaar en gediagnoseerd met dyslexie. Graag zou ik de verklaring ervan willen opsturen naar mijn school, zodat ze er rekening mee kunnen houden. Mijn ouders zijn het hier niet mee eens. Zij geloven er niet in en denken dat dit probleem niet bij mij speelt. Toch wil ik dat de verklaring wordt opgestuurd. Mijn vraag nu is: mag ik de verklaring zelf opsturen?
Ook andere dingen waar ik aan moet denken: mag een school dat misschien zelf bepalen? Of MOET het door de ouders zijn opgestuurd?

In de Nederlandse wet is bepaald dat jongeren vanaf 16 jaar oud in grote mate zelf mogen beslissen over aangelegenheden die hen aangaan in het onderwijs. Dit betekent dat je zelf mag beslissen om je dyslexieverklaring op te sturen naar school als je denkt dat dit in jouw belang is.

In principe is het dus niet noodzakelijk dat je toestemming hebt van je ouders om dit te doen. De school dient, mits er geen bijzondere omstandigheden zijn, rekening te houden met jouw dyslexieverklaring, ongeacht of deze nu door jou of je ouders is aangeleverd. De school kan in zijn beleid wel bepaalde voorwaarden stellen aan hoe de informatie wordt aangeleverd, dus check voor de zekerheid de procedure van de school.

Wees je wel bewust dat het opsturen van je dyslexieverklaring kan leiden tot een discussie met je ouders. Het kan goed zijn om met hen te praten en uit te leggen waarom je dit belangrijk vindt. Mocht je er samen niet uitkomen, overweeg dan om hulp te zoeken bij een vertrouwenspersoon op school of bij een onafhankelijke bemiddelaar.

Houd er ook rekening mee dat dit advies is gebaseerd op algemene kennis van de wet en regelgeving. Het kan daarom verstandig zijn om in jouw specifieke situatie juridisch advies in te winnen bij een jurist of advocaat."
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag