Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Iemand rijdt met de fiets naar zijn werk .
De fietser is niet verzekerd .
Hij wordt aangereden door een auto die geen voorrang heeft .
Moet/kan de autobestuurder rechtstreeks aansprakelijk worden gesteld voor de schade ?

Als de autmobilist geen voorrang verleende is deze in principe geheel aansprakelijk. Dit betekent dat de verzekeraar van de automobilist de (letsel)schade dient te betalen. Hiervoor kan of de automobilist of diens verzekeraar (rechtstreeks) aansprakelijk worden gesteld. Als er overigens sprake is van letselschade raad ik u aan bijstand te zoeken van een gespecialiseerd advocaat. Dit is vaak zonder kosten. Mocht u verdere vragen hebben of ondersteuning willen, dan kunt u het best even contact opnemen.

Beoordeel dit antwoord:

in aansluiting op het advies van mijn collega Hijink is het zelfs zo dat zelfs als de fietser geen voorrang had de automobilist toch nog gedeeltelijk of geheel aansprakelijk kan zijn voor de schade. Bij dit soort zaken kunnen de kosten van rechtsbijstand meestal ook als schade verhaald worden. Ik zelf werk in dit soort zaken op basis van no cure no pay. Er hoeft alleen betaald te worden voor mijn werkzaamheden als er ook schadevergoeding wordt betaald.

Beoordeel dit antwoord:

Zoals uit de eerdere twee antwoorden blijkt kan de autobestuurder rechtstreeks aansprakelijk worden gesteld. Temeer wanneer het slachtoffer een fietser is. Die worden in Nederland namelijk extra beschermd. Behoudens overmacht, hetgeen niet snel het geval is, is de automobilist aansprakelijk. Nu tegenpartij geen voorrang heeft verleend, lijkt aansprakelijkheid gegeven. Indien er sprake is van letselschade adviseer ik u een gespecialiseerde letselschadeadvocaat in de arm te nemen. Die kan u helpen met het aansprakelijk stellen van tegenpartij, het inventariseren en het regelen van de schade met (de verzekeraar van tegenpartij).

Indien u in de omgeving van het Westland woont, sta ik u graag bij.

Omdat tegenpartij aansprakelijk is, moet de tegenpartij ook de advocaatkosten betalen. Het is dan ook niet nodig (of verstandig) om een no cure no pay afspraak te maken.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag