Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Iemand heeft een groot geldbedrag van me geleend en ik ben bang dat ik het niet terug krijg. Diegene heeft echter aangegeven een document te willen ondertekenen waarop staat dat hij me dit bedrag nog moet terug betalen. Wat voor tekst zou ik kunnen opstellen? Is een dergelijke tekst (zie onderstaande) goed?

[plaats, datum]

Hierbij verklaar ik, [naam1], dat ik [naam2] een bedrag van [bedrag] verschuldigd ben. Ik beloof haar dat ik dit binnen vijf maanden zal betalen.

[handtekening naam 1] [handtekening naam 2]

Zou ik hiermee sterk staan als ik eventueel juridische stappen zou willen ondernemen? Zo niet, wat zou wel een goede tekst zijn?

Het is inderdaad mogelijk om een schuldbekentenis te laten tekenen. In deze schuldbekentenis kunt u alle afspraken vermelden die u van belang vindt. Het is dan in ieder geval ok van belang er duidelijk in te zetten om wie het gaat, met geboorte datum en Woonplaats. (Met adres gegevens) en dan door beide ondertekend. U kunt dit zelf doen, maar ook eventueel laten doen. Bij ondertekening gaan dan beide akkoord met de voorwaarden en is beide partijen zich gehouden aan deze afspraken.

Beoordeel dit antwoord:

SCHULDBEKENTENIS

De ondergetekende:
Mevrouw/de heer…………, geboren op ……….. te …………, wonende te ….., ………….., hierna te noemden: schuldenaar,

verklaart wegens op heden ter leen ontvangen gelden schuldig te zijn aan de ………………….., wonende te ………….., ……….., hierna te noemen: schuldeiser,
een som van € …………….., tegen een rente van ………….. procent (XX%) per jaar,

en voorts onder de volgende bepalin¬gen en bedingen:

1. Behoudens de gevallen van onmiddellijke opeisbaarheid als hi¬er¬na onder sub. 4 vermeld, zal de hoofdsom of het restant daarvan worden afgelost op uiterlijk ……………… 20XX.
2. De schuldenaar is te allen tijde bevoegd de hoofdsom geheel of gedeeltelijk af te lossen, mits in ronde sommen van vijfhonderd Euro (€ 500,--) of een veelvoud daarvan. De schuldenaar is terzake van deze vervroegde aflossing geen boete verschuldigd.
3. De over de hoofdsom of het restant daarvan verschuldigde rente van XX procent (XX%) per jaar zal jaarlijks in december worden voldaan.
4. De hoofdsom of het restant daarvan is met rente en kosten zon¬der voorafgaande opzegging dadelijk opeisbaar: indien de rente niet uiterlijk op de vervaldatum is betaald, bij niet-nakoming van enige andere verplichting tegenover de schuld¬eiser, bij overlijden of faillietverklaring van de schuldena¬ar, bij diens aanvraag tot surséance van betaling, bij inbeslag¬neming van het geheel of een gedeelte zijner zaken of indien hij boedel¬afstand doet.
De schuldenaar is in gebreke door het enkel verloop van de ter¬mij¬n, zonder dat daartoe een bevel of andere akte van inverzuim¬stel¬ling vereist wordt.
5. Alle betalingen moeten geschieden ten huize van schuldeise¬r, zonder korting of compensatie, of op een door deze aan te wij¬zen bankrekening.
6. Alle kosten, die de schuldeiser naar zijn oordeel moet maken tot behoud en ter uitoefening van zijn rechten en alle verdere kosten waartoe deze geldlening aanleiding mocht geven, zijn voor rekening van de schuldenaar,

Handgeschreven door schuldenaar:
Goed voor:

………………………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………………………


Getekend te …………………… op …………………………………… 20XX.


Schuldenaar: Schuldeiser (voor akkoord):

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Ik dank u beiden zeer, het is inmiddels geregeld. We hebben de concepttekst van meneer Zijlmans ingevuld en ondertekend, dus ik ben er nu een stuk geruster op.



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag