Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Hypotheek verjaard?

Er is een hypotheekschuld en daar had ik 8 jaar geleden over gebeld en werd er gezegd geen schuld te hebben. Nu ineens na al die 8 jaar komen ze met een deurwaarder die zegt dat er nog een hypotheek schuld is. Ik heb gevraagd of het niet verjaard is, maar ze zeggen dat het gestuit is. Maar we hebben echter nooit een aangetekende brief of iets gekregen.

Het lijkt erop dat er mogelijk sprake is van verjaring van de hypotheekschuld. De verjaringstermijn voor de vordering van de bank op de hypotheek is normaliter 20 jaar, maar deze termijn kan verkort zijn naar 5 jaar als de bank na het opeisbaar worden van de lening niets van zich heeft laten horen. Stuiting van de verjaring houdt in dat de verjaringstermijn wordt afgebroken en opnieuw begint te lopen. Dit kan gebeuren door een schriftelijke mededeling waarin de schuldeiser zich ondubbelzinnig zijn recht op nakoming voorbehoudt.

Het is hierbij belangrijk om te weten dat de stuitingshandeling door de schuldeiser binnen de verjaringstermijn moet plaatsvinden om de lopende verjaring te kunnen stuiten.

Als u aangeeft dat er nooit een dergelijk schriftelijk bericht is ontvangen, kan het zijn dat de stuiting niet rechtsgeldig is. Uiteindelijk zal het afhangen van de specifieke feiten en omstandigheden in uw situatie.

Het is aan te raden een juridisch adviseur of een advocaat in te schakelen die gespecialiseerd is in dit soort zaken. Deze kan u bijstaan en u adviseren over de te nemen stappen. U kunt daarbij mogelijk ook de communicatie uit het verleden waarin is aangegeven dat er geen schuld meer was meenemen. Dit kan relevant zijn voor de vaststelling of er daadwerkelijk sprake is van verjaring.
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag