Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Hypotheek afsluiten zonder toestemming ex partner

Mijn vriend en ik willen graag een huis kopen, deze hebben wij al gevonden en er is een groot deel van het aankoopbedrag al overgemaakt naar de Notaris ( verkoper ). Nu ligt mijn vriend al een nodige tijd in scheiding, hij was geregisteerd partner met uitsluiting van gemeenschap van goederen.

De notaris heeft ons laten weten dat zijn ex moet tekenen zodat hij een hypotheek kan nemen. Dit weigert zij echter en daar heeft ze geen goede reden voor, alleen dat ze hem niks gunt.

Maar wij vragen ons af of haar toestemming wel echt nodig is ? Aangezien het met uitsluiting van gemeenschap van goederen is en zij er dus ook verder geen schuld aan kan gaan overhouden ?

Hun echtelijk huis is al verkocht waar zij overigens ook géén eigenaresse is geweest.

Is er een manier waarop zij niet hoeft te tekenen?

Wanneer partners met uitsluiting van gemeenschap van goederen geregistreerd zijn, betekent dit dat hun bezittingen en schulden doorgaans gescheiden blijven tijdens hun partnerschap. In dit geval lijkt het er op dat de eigendom van de woning en de bijbehorende hypotheek aan jouw vriend toebehoort, en niet aan zijn ex-partner.

Echter, als de bestaande hypotheek op beider naam stond, zou het inderdaad nodig kunnen zijn dat de ex-partner moet meetekenen voor een nieuwe hypotheek. Daarbij kan het echter ook van belang zijn hoe de afspraken in het geregistreerd partnerschap of bij de scheiding zijn vastgelegd.

Het kan hier dus gaan om een complexe situatie, waarbij specifieke details belangrijk zijn. Ik raad je dan ook aan om professioneel juridisch advies in te winnen, bijvoorbeeld bij een jurist of advocaat die is gespecialiseerd in familierecht. Ook kan het helpen om de notaris duidelijkheid te vragen over zijn beweegredenen; mogelijk kan hij de situatie verder toelichten.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag